Kannattavaa ja vastuullista

liiketoimintaa

Nordkalk toimittaa vettä Lohjan kaupungille

Tytyrin maanalaisesta kaivoksesta pumpataan vuosittain yli miljoona kuutiometriä pohjavettä. Noin puolet vedestä toimitetaan kaupungin vesilaitokselle, jossa se vastaa 23 prosenttia kaikesta raakavedestä. Vesi suodatetaan puhdistamolla hiekan läpi ennen vedenjakelujärjestelmään johtamista.

Tytyrin tehdas käyttää itse vuosittain n. 30 000 m3 vettä, joka myös tulee kaivoksesta, mutta eri pumppuaseman kautta. Ylijäämävesi – noin puoli miljoonaa kuutiometriä  – ohjataan läheiseen  Lohjanjärveen. Tämä on pääasiassa pohjavettä, ja vuosittaiset laatumittaukset osoittavat, että järveen ohjattu vesi on jopa talousveden laatua ja parantaa järviveden laatua. 

Tytyri_groundwater_well_800

Tytyrissä on myös Elämyskaivos, joka käsittää kaivosmuseon ja muita aktiviteetteja. Elämyskaivosta ylläpitää Lohjan kaupunki. Museossa käy vuosittain yli 10 000 vierailijaa.

Lisäksi kaivoksessa sijaitsee KONE Oyj:n hissilaboratorio. Käytöstä poistetuissa kaivoskuiluissa testataan pilvenpiirtäjien hissejä. Yksi hisseistä kuljettaa vierailijoita Elämyskaivokseen.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.