Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Lammastilalla panostetaan laadukkaaseen rehuun

Anna-Kaisa Haapajärvi (info a nordkalk.com), 17.8.2018

Herrakunnan Lampaan isäntäpari Sari Jaakola ja Jaakko Jussila haluavat tuottaa laadukasta rehua tilan eläimille. Kalkituksen avulla rehuun saadaan lisää sulavuutta ja valkuaispitoisuutta.

Aurinko välkehtii traktorin konepellillä Perttelissä. Lammastilan isäntä Jaakko Jussila on aikeissa levittää kalkkia monivuotiselle laidunmaalle. Luomutilalla huolehditaan kalkituksesta ja satsataan omaan säilörehun laatuun ja eläinten hyvinvointiin. Nyt tarkoitus on kokeilla, miten Nordkalkin uutuustuotteen AtriGran-rakeisen kalkin levitys onnistuisi omalla pintalevittimellä.

Tie lammastilalliseksi

Herrakunnan Lampaan isäntäparin Sari Jaakolan ja Jaakko Jussilan usko maatalouteen on luja. Agronomiopintojen jälkeen molemmat olivat alkuun töissä muualla, mutta ajatus viljelijäksi ryhtymisestä kyti pinnan alla. ”Olen aina halunnut viljelijäksi”, Jaakko kertoo. Ajatus lampaiden pitämisestä sai alkunsa vuonna 2010. Pöydällä oli toki muutkin tuotantosuunnat, mutta alkuinvestointi lammastaloudessa verrattuna muihin tuotantosuuntiin oli pienempi ja kynnys lammasfarmariksi siirtymisestä siten matalampi. Pariskunta aloitti lampaiden kasvattamisen Vihdissä, mutta toiminnan laajentuminen vei Jaakon ja Sarin vuoden 2014 aikana Pertteliin, josta he ostivat maatilan läheltä Jaakon kotitilaa. Lampaita varten tarvittiin uudet puitteet ja lampola valmistuikin vuonna 2014. Tänä päivänä Herrakunnan Lampaalla on noin 200 uuhta ja pääluku voi hetkittäin olla jopa 700. Lampaiden lisäksi tilalla kasvatetaan myös kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa, joka laiduntaa kesäisin merenrantaniityillä Kirkkonummella.

800px IMG 0875

Suoramyyntiä tilalta

Herrakunnan lammas myy ja markkinoi lampaan- ja naudanlihaa suoramyyntinä tilaltaan sekä Salon torilla. Lisäksi tilan kauppa-auto myy lihaa pääkaupunkiseudulla REKO-lähiruokarenkaiden kautta. ”Lihaa menee tasaisesti ympäri vuoden. Toki pääsiäinen ja joulu ovat jonkinmoisia sesonkeja, mutta meillä on paljon vakiasiakkaitakin”, Sari iloitsee. Tällä hetkellä tilan emäntää pitää kiireisenä kuukauden ikäinen tyttövauva ja torimummon hommat ovat Sarilla saaneet jäädä toistaiseksi vähemmälle Jaakon hoitaessa myyntiä.

800px IMG 0783

Satsausta eläinten hyvinvointiin

Eläinten hyvinvointi on Sarille ja Jaakolle tärkeää ja sen vuoksi tilan eläimille pyritään mahdollistamaan esimerkiksi laiduntaminen niin pitkään, kuin se Suomen olosuhteissa on mahdollista. ”Myös sisäruokintakaudella laadukkaan rehun saaminen on tärkeää ja siksi me huolehditaan kalkituksesta”, Sari kertoo. Kalkituksen avulla rehuun saadaan lisää sulavuutta ja valkuaispitoisuutta, mutta sillä on positiivinen vaikutus myös rehun kivennäiskoostumukseen. Tällä kertaa tilalla kokeillaan AtriGranin levittämistä pienehkölle laidunlohkolle, jonne kalkin levitys voidaan tehdä itse pintalevittimellä. ”Levitettävä laidunlohko on melko jyrkkä ja kumpuileva ja rajoittuu vesistöön, joten isolla kalkkivaunulla tämän kalkitseminen olisi melko haastavaa”, Jaakko arvelee.

Herrakunnan kansi video

Lue lisää tuotteesta

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.