Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

”Joki” -teos Tytyrin Elämyskaivoksessa

Jenni Westerlund (info a nordkalk.com), 2.7.2018

Tytyrin Elämyskaivoksessa on esillä uusi ”Joki” -teos, jonka ovat luoneet Takamaa-kollektiivin taiteilijat: kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieaho, valokuvataiteilija Anni Hanén sekä muusikko ja säveltäjä Johanna Pitkänen.

Teos on suunniteltu varta vasten kaivosolosuhteisiin ja nimenomaiseen paikkaan vanhaan pumppuhuoneeseen Elämyskaivoksessa. Materiaalina on käytetty kierrätysalumiinia, joka heijastaa valoa ja säilyy kosteassa kaivosilmastossa. "Joki" -teos on monitaideteos, jonka osasia ovat ääniteos, videoteos ja veistos. 

Nimi ”Joki” juontaa juurensa kaivoksessa virtaavasta vedestä ja suomalaisesta ympäristöstä, jossa vesi on aina ollut vahvana elementtinä. ”Ihmismieli on salaperäinen ja halusimme, että teosta katsova henkilö voisi tehdä löytöretkiä myös omaan tajuntaansa”, kertoo kuvanveistäjä Jenni Tieaho. Salaperäistä ja mystistä tunnelmaa on tuotu myös taustalla soivan musiikin avulla, eritoten voimakkaaseen bassoääneen keskittymällä. Teoksessa näkyvät ihmiskasvot ja hevosen pää, joiden tarkoituksena on kunnioittaa ja muistaa työmiesten ja -hevosten roolia kaivoksissa. Veistoksen taustalle on heijastettu veden virtausta projektorilla, joka luo liikkeen kokonaisuuteen.

Nordkalk elamyskaivos2

”Joki” -teos Tytyrin Elämyskaivoksessa

Nordkalk elamyskaivos 500px

”Joki” -teoksen taiteilijat vasemmalta: Jenni Tieaho, Anni Hanén ja Johanna Pitkänen

Taideteos on esillä Tytyrin Elämyskaivoksessa vuoden 2018 loppuun asti.

Kuvat ja teksti: Jenni Westerlund

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.