Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Uutta kasvukautta kohti

Anna-Kaisa Haapajärvi (info a nordkalk.com), 27.3.2018

Vihtiläisellä Haaston tilalla tulevan kasvukauden viljelysuunnitelmat ovat jo lähes valmiina. Suunnitelmissa on kylvää perinteisen vehnän ja kauran lisäksi myös kevätrapsia. Lisäksi tilalla jännitetään syysrapsin talvehtimisen onnistumista.

Viljelijä Lasse Haaston tavoitteena on kehittää tilaa yhä kannattavampaan ja ammattimaisempaan suuntaan. Uusien lajikkeiden, kasvilajien ja viljelymenetelmien kokeileminen onkin tilalla tuttua puuhaa. Ideoita Haasto hakee maatalousalan lehdistä sekä koti- ja ulkomaan messuilta.

Lasse 800

Mukaan rakennekalkkikokeeseen

Uuden kokeilu ja tilan kehittäminen saivat Haaston kokeilemaan myös rakennekalkitusta viitisen vuotta sitten. Hän oli mukana Nordkalkin rakennekalkituskokeessa, jossa tilalla oleva koelohko käsiteltiin rakennekalkilla annoksella 10 t/ha. Nyt viitisen vuotta kalkituksesta konkreettiset hyödyt näkyvät edelleen. ”Sadot ovat parantuneet ja erityisesti lohkon sisäinen vaihtelu on tasaantunut. Vilja valmistuu nyt suhteellisen samaan aikaan. Ennen rakennekalkitusta pellon keskiosa oli märempi ja lähti kasvuun muuta lohkon osaa myöhemmin”, Haasto kertoo.

Rakennekalkittu lohko päästiin sekä kylvämään että puimaan ensimmäisenä. Sateisesta kesästä huolimatta lohkolta puitiin n. 5 000 kg/ha vehnäsato, kun ennen rakennekalkitusta oltiin reilun 4 000 kg:n hehtaarisadoissa.  ”Satomäärän osalta viime kesä oli melko tavanomainen. Sade vaikutti enimmäkseen sadon laatuun, vaikka valkuainen oli kyllä lohkolla hyvä, sakoluku taas ehti laskea”, Haasto muistelee. Puimuri pysyi pinnalla ja kaikki lohkot saatiin puitua, mutta melkein kaikilta osin viljan laatu ehti kuitenkin sateen vuoksi kärsiä.

Lasse Haasto 800

Rapsia kokeilussa

Viime vuoden viljelykokeilut liittyivät kevät- ja syysrapsin viljelyyn. Kevätrapsia viljeltiin noin 15 hehtaarin alalla ja se onnistuikin hyvin. Tilalla on aikaisemmin viljelty rypsiä, mutta uuden kokeileminen houkutteli. Myös tulevana kesänä on tarkoitus kylvää rapsia. ”Viime vuoden kokemukset olivat hyviä ja satotasokin hyvän rypsisadon luokkaa”, Haasto kuvailee.  Rakennekalkitulle koelohkolle on suunnitelmissa kylvää niin ikään rapsia. Isännän syysrapsikokeilu odottaa vielä tuloksia. Sen talvehtimisen onnistumista odotellaankin mielenkiinnolla. ”Syksyllä se ainakin näytti ihan hyvältä, mutta katsotaan nyt mitä sieltä lumen alta tulee”, isäntä kertoo.

Lue lisää rakennekalkituksesta

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.