Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Paraisilta kaivoksen sivukiveä saariston infraprojekteihin

Emmi Nuppula (emmi.nuppula a nordkalk.com), 15.11.2017

Nordkalkin Paraisten kaivoksessa, saariston välittömässä läheisyydessä, syntyy kalkkikiven louhinnan sivutuotteena sivukiveä, joka soveltuu erinomaisesti erilaisiin infraprojekteihin, kuten teiden ja rantojen rakentamiseen. Kaivoksen sivukiveä on käytetty lossirantojen, aallonmurtajien ja laitureiden rakentamisessa. Sen hyödyntäminen saariston infraprojekteissa tarkoittaa lyhyitä kuljetusmatkoja, usein meriteitse.

Viimeisimpänä sivukiven käyttökohteena saaristossa on Utön uusi yhteysaluslaituri, jonka perustuksissa, kasuuneissa, on käytetty pienempää lajittelukiveä. Lisäksi laituria suojaavan aallonmurtajan pintaverhous tehdään suurista, noin 500-2500 kg painavista sivukivistä. Utöseen toimitetaan marraskuun aikana noin 5000 tonnia paraislaista kiveä.

Paraisten kaivoksesta louhitaan vuosittain noin 2 miljoonaa tonnia kiveä, josta noin kolmasosa on sivukiveä. Se on kaivostoiminnan sivutuote, jonka hyödyntäminen vähentää neitseellisen kivimateriaalin tarvetta. Euroopan Unionin jätedirektiivinkin mukaisena pyrkimyksenä on sivutuotteiden hyödyntäminen ennen uusien tuottamista.

Paraisilla syntyy kahdenlaatuista sivukiveä, joista toista käytetään mm. betonin ja asfaltin valmistuksessa. Toisen laadun on todettu soveltuvan hyvin infrarakentamisen jakaviin kerroksiin sekä yllämainitun tyyppiseen ranta- ja satamarakentamiseen. Näiden ns. merikivien hyödyntämistä pyritään lisäämään entisestään, ja tähän mennessä siinä on onnistuttu hyvin; lähialueen rantarakennusprojektien lisäksi jopa 25 000 tonnia merikiviä toimitettiin kesällä Latviaan vastaavanlaiseen käyttötarkoitukseen.

Molemmat Paraisten kaivoksen sivukivityypit ovat EU-standardit täyttäviä tuotteita, joiden hyödyntäminen lisää materiaalitehokkuutta. Kaivostoiminnassa syntyvien sivuvirtojen hyötykäyttö tehostaa kierrätystä ja säästää ympäristöä. 

Lisätietoja: Erno Somervuori, myyntipäällikkö, 040 125 2558  

Kivien lastaus 500px

Utöseen toimitetun sivukiven lastausta Paraisilla.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.