Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

KUBE – Suomalaista designia paraislaisesta kivestä

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 16.11.2017

Kuben tarina alkoi, kun muotoilija ja puuseppä Petri Seuri perusti betonituotteita valmistavan yrityksen nelisen vuotta sitten.

Kuben tarina alkoi, kun muotoilija ja puuseppä Petri Seuri perusti betonituotteita valmistavan yrityksen nelisen vuotta sitten. Yritys lähti liikkeelle miehen kokeilunhalusta. Petri halusi kokeilla pystyykö betonista valamaan muodoltaan siron neliön. Ensimmäinen onnistunut yritys oli riippuvalaisin, jonka seinämät ovat vain 8 mm paksut.

Kube-mallisto on vuosien tuotekehityksen ja periksi antamattoman työn myötä kasvanut ja nykyisin yritys valmistaa myös pöytä- ja seinävalaisimia sekä tuikkuja ja kynttilänjalkoja.

Monimuotoinen betoni

IMG 1296 550

- Betonista voi tehdä mitä vain, kunhan vain pystyy purkamaan muotin. Käytän Kube-tuotteiden valmistamisessa teräsmuotteja. Näin saan niihin sileän pinnan, johon haluan kuitenkin saada myös eloa. Sitä tuovat valussa syntyvät ilmakuplat. Jokainen Kube on yksilöllinen designtuote, kahta täsmälleen samanlaista ei ole. Teen myös pesualtaita ja keittiötasoja betonista, mutta päätuotteeni ovat nämä pientuotteet, kertoo Petri.

Nordkalkin Paraisten kaivoksen valkoinen kalkkikivi voisi olla ongelman ratkaisu.

Nordkalkin kalkkikivestä puhtaan valkoisia kuutioita

QPBI5994

Petri halusi tehdä valkoisia tuotteita, mutta ei onnistunut saamaan puhtaanvalkoista lopputulosta käyttämillään raaka-aineilla. Eräs tavarantoimittaja vinkkasi, että Nordkalkin Paraisten kaivoksen valkoinen kalkkikivi voisi olla ongelman ratkaisu. Petri otti yhteyttä Nordkalkin kiviainesten myynnistä vastaavaan myyntipäällikkö Erno Somervuoreen, joka innostui kokeilusta.

Reseptiä noudatettava grammalleen

Valkoisen Kuben valmistamiseen tarvitaan tarkka resepti ja oikeat raaka-aineet. Reseptin valkoisen Kuben tekemiseen kehitti Nordkalkin Paraisilla sijaitseva kehityslaboratorio. Oikea koostumus haettiin testaamalla, ja valmista tuli, kun lopputuotteesta saatiin isot ilmakuplat pois, mutta pienemmät betonille ominaiset kuplat jäivät näkyviin.

NQSL8997[1]

Kuben valmistus alkaa raaka-aineiden punnituksella, jonka jälkeen ne sekoitetaan leipomoiden taikinakonetta muistuttavassa sekoittimessa ja laitetaan muotteihin kovettumaan Valkoiset tuotteet kovenevat selvästi muita nopeammin, mikä johtuu valkoisen, hyvin hienorakeisen kalkkikivifillerin kiihdytinominaisuudesta. Tuote on valmis parissa päivässä.

IMG 1349 550

- Onnistumisen haasteena on tuotteiden pieni koko. Reseptin pitää täsmätä grammalleen, jotta eri tuotantoerät ovat tasalaatuisia ja aina täsmälleen saman värisiä. Myös pienen määrän sekoittaminen massaksi on paljon hankalampaa kuin suuressa betonimyllyssä betonikuran tekeminen. Jokainen, joka on tehnyt yhden munan kakkutaikinan yleiskoneessa, tietää miten taikinan on tapana olla enemmän kulhon seinissä kuin vispilän käsiteltävänä, kertoo Petri.

Ajaton, trendikäs kuutio

IMG 1293 550

Petri on kehittänyt tuotteitaan ja rakentanut yritystään muutaman vuoden ajan, ja nyt myynti on selvästi kasvamaan päin. Kube-valaisin valittiin mm. Stockmannin syksyn Hullut päivät -tapahtuman valikoimaan. Tuotteet ovat juuri nyt trendin harjalla sopiessaan kuin nenä päähän rosoiseen industrial-tyyliin, mutta ne istuvat monenlaiseen sisustukseen ajattoman muotokielensä takia.

Tiina Roine


Petriin ja hänen designvalaisimiinsa voi tutustua seuraavaksi Suomen kädentaidot -messuilla Tampereella 17.-19.11.

Lisää Kubesta ja tiedustelut: www.kube.fi

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.