Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Rakennekalkitusta Vihdissä

Nordkalk (info a nordkalk.com), 26.9.2017

Nelisen vuotta sitten vihtiläinen viljelijä Lasse Haasto päätti kokeilla Nordkalkin rakennekalkitusta pelloillaan. Haaston tilalla kumpuileva savipelto oli tuottanut päänvaivaa erityisesti kylvöaikana, sillä epätasaisesti kuivunut lohko oli korkeimmista kohdistaan liian kuivaa ja notkokohdistaan puolestaan liian märkää.

”Olin lukenut rakennekalkituksesta lehdestä ja päätin lähteä kokeilemaan tuotteen toimivuutta”, Haasto kertoo. Sopivaksi levitysmääräksi Haaston tilalla laskettiin 10 tonnia hehtaarille. Levitys tehtiin tavallisella kalkinlevittimellä syksyllä 2013. Levityksen jälkeen pelto muokattiin heti lautasmuokkaimella noin 10 cm:n syvyyteen rakennevaikutuksen saamiseksi. Rakennekalkkikäsittelyssä muokkaus on tehtävä mahdollisimman pian levityksen jälkeen kahden vuorokauden sisällä.

Rakennekalkituksesta on nyt kulunut nelisen vuotta. Haasto kertoo pellon veden läpäisevyyden selkeästi parantuneen. Aikaisempia liettymisongelmia ei enää ole ja myös törmän huippujen muokattavuus on parantunut. ”Aikaisemmin tämän pellon kuivumista joutui odottelemaan, mutta nyt lohkoa pääsee kylvämään ensimmäisten joukossa”, iloitsee Lasse.

Myös pellon pH on saanut aimo parannuksen rakennekalkkikäsittelyssä. Pellon pH oli ennen rakennekalkitusta 6 ja Ca-luku 2000 mg/l. Tuoreet viljavuustulokset osoittavat pH:n olevan nyt yhä 7 paikkeilla ja kalsiumlukukin vahvasti vihreällä.

Lue lisää viljelijäkokemuksia

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.