Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Paraisilta sivukiveä uusiin käyttötarkoituksiin

Emmi Nuppula (emmi.nuppula a nordkalk.com), 7.9.2017

Paraisilta lähti kesäkuussa proomu, joka vei 8600 tonnia Paraisten sivukiveä Latvian Liepajaan. Sieltä kivikuorma jatkoi matkaansa pieneen Pāvilostan satamakaupunkiin Saka-joen suulla. Kyseinen joki toimii tärkeänä tuloväylänä kaupunkiin, mutta sen haittana ovat voimakkaat merenpohjan korkeusvaihtelut; tuulen suunnasta riippuen pohjaan kerääntyy tai sieltä poistuu hiekkaa, mikä aiheuttaa jopa 50-100 cm korkeusvaihteluita. Näiden korkeusvaihteluiden vähentämiseksi jokisuulle rakennetaan aaltosuojaa, johon käytetään Paraisten sivukiveä.

Aaltosuojien rakentamisessa käytetään kolmea Nordkalkin tuotetta: mereen laskettavien betonikasuunien valmistuksessa, niiden täyttämisessä kivellä ja lisäksi kasuunien sivut verhoillaan järkälemäisen suurilla, 500-2500 kg painavilla kivillä.

Paraisten kaivoksesta louhitaan kahdenlaatuista sivukiveä, joista toista käytetään pääasiassa betonin ja asfaltin valmistukseen. Toinen sivukivi on LA-luokitukseltaan heikompaa, mutta se soveltuu hyvin yllämainitun tyyppisiin projekteihin. Molemmat kivityypit ovat EU-standardit täyttäviä tuotteita. Sivukiven hyödyntäminen lisää materiaalitehokkuutta, minkä tavoitteena on kaiken louhitun kiven 100 % hyödyntäminen: se on kannattavaa sekä talouden että ympäristön näkökulmasta.

Seuraavaksi Paraisten sivukiveä hyödynnetään mm. Utön uuden yhteysaluslaiturin rakentamisessa; Utöseen on jo toimitettu lajittelukiveä, ja myöhemmin sinne toimitetaan 4500 tonnia samanlaisia suuria kiviä, joita on toimitettu Latviaan. Latviaan niitä on lähtenyt jo kaikkiaan kaksi proomullista (2x8600 tonnia), ja myöhemmin sinne toimitetaan vielä yksi 8300 tonnin kivikuljetus.

Lisätietoja: Erno Somervuori, myyntipäällikkö

Merikivet Erno 2
Merikivet Erno 1

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.