Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Kaivosvedet ja kiertotalous – maailman suurin kaivosvesikongressi järjestettiin Lappeenrannassa

Emmi Nuppula (emmi.nuppula a nordkalk.com), 30.6.2017

Eri alojen tutkijoita ja kaivosalan asiantuntijoita yli 32 maasta kerääntyi maailman suurimpaan kaivosvesikongressiin Lappeenrannassa. IMWA 2017 – Mine Water & Circular Economy järjestettiin 25.-30.6. nimensä mukaisesti teemalla kaivosvedet ja kiertotalous. Yksi kongressin vierailukohteista oli Nordkalkin kalkkikivikaivos ja tehtaat Lappeenrannassa. Lisäksi Nordkalkilta osallistui edustajia kongressin järjestelyihin.

Kiertotalous on ajankohtainen aihe kaivosalallakin. Kaivostoiminnassa vettä kerääntyy kaivoksen tai louhoksen pohjalle. Myös vesisateet ja sulamisvedet päätyvät kaivokseen. Usein kaivostoiminnassa syntyvä vesi joudutaan puhdistamaan ennen uudelleenkäyttöä tai päästämistä luontoon. Sen sijaan kalkkikivituontantoon liittyvä vesi ei ole luonnolle vaarallista – päinvastoin, kalkkikiveä käytetään sekä juomavesien että jätevesien puhdistamiseen. Esimerkiksi Nordkalkin Tytyrin tuotantolaitos Lohjalla toimittaa kaivokseen kerääntyvää vettä kunnalliseen vesilaitokseen. 

Vesi liittyy Nordkalkin tuotantoon, vaikka kalkkikiviteollisuus ei olekaan suuri vedenkäyttäjä verrattuna metallikaivoksiin, joiden prosessit tarvitsevat suuria määriä vettä. Nordkalk hyödyntää kaivosvesiä myös omissa prosesseissaan. Esimerkiksi Lappeenrannassa kalsiittia ja wollastoniittia tuotetaan rikastuslaitoksissa, jotka kierrättävät ja uudelleenkäyttävät tuotannossa tarvittavan veden; suljetussa kierrossa on vuositasolla n. 6 miljoonaa m3 vettä.

IMWA 2017 -kongressin järjesti Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), Tekes ja International Mine Water Association (IMWA).

Tiilikainen 500px

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen oli yksi kongressin
pääesiintyjistä.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.