Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

TIEDON JA TAIDON SIIRTOA

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 2.5.2017

Kokemusperäinen eli hiljainen tieto on usein henkilön takana olevaa tietoa, jota on kertynyt kokemuksen kautta. Hiljaista osaamista on esimerkiksi tuntea miten talossa toimitaan tai miten asiakassuhteita hoidetaan. Tämän kokemusperäisen tiedon jakaminen onnistuu parhaiten henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa työtä yhdessä tehden.

Nordkalkissa pitkän uran tehnyt myyntipäällikkö Mikko Jylhä jäi eläkkeelle huhtikuun lopussa. Hänen seuraajansa Mika Erkkilä aloitti talossa viime syksynä, jotta aikaa olisi riittävästi Mikon jakaa omaa osaamistaan ja kokemusperäistä tietoa seuraajalleen.

Seuraavassa Mikko kertoo itse, miten tämä tiedon jakaminen tapahtui:

”Aloittaessani kauan sitten opiskelujen jälkeen ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani silloinen esimieheni oli tehnyt minulle parin viikon mittaisen perehdyttämisohjelman. Siinä kerrottiin puolen päivän tarkkuudella, mihin minun pitää mennä, kehen ottaa yhteyttä, mihin perehtyä jne. Tuon jakson jälkeen olikin sitten paljon helpompi ryhtyä varsinaiseen työhön. Muutamaa kuukautta myöhemmin opiskelukaverini aloitti saman yrityksen palveluksessa mutta eri yksikössä. Tavatessamme ison konttorirakennuksen käytävällä kysyin, minkälainen perehdyttämisohjelma hänellä oli ollut. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: ”Tuossa on puhelin, tuolla on vessa!” No, kyllä silläkin ohjeistuksella näkyi alkuun pääsevän.

Vuosien kuluessa työpaikat vaihtuivat ja perehdyttämistäkin oli monen tasoista. Tullessani Nordkalkin aluemyyntipäälliköksi Pohjanmaalle reilut 20 vuotta sitten olin työkokemukseni perusteella aika hyvin perillä itse alasta ja tunsin ison osan tulevista asiakkaistanikin.

Tuon ohjeen yritin aina pitää mielessäni.

Maanparannustuotteiden myyntipäällikkö Mikko Lauronen käytti kuitenkin aika monta työpäivää kiertäen kanssani tärkeimpien yhteistyökumppanien luona. Mikkohan oli viitisen vuotta aiemmin toiminut itse samassa tehtävässä, joten häneltä sai todella paljon hyviä käytännön neuvoja.

Kun pitkän uran Kemiran aluemyyntipäällikkönä tehnyt tuttavani kuuli, että aloitan Nordkalkilla, hän antoi minulle hyvän ohjeen: ”Ole oma itsesi, älä yritä olla Laurosen Mikko.” Mikko oli legenda alalla, hän tunsi kaikki ja hänet tunsivat kaikki. Joku oli yrittänyt olla samanlainen, mutta ei siinä onnistunut. Tuon ohjeen yritin aina pitää mielessäni.

raffle lauronen gillberg 600

Mikko Lauronen messuilla vuonna 2004.


Viime syksynä sain ruveta perehdyttämään seuraajaani Mika Erkkilää. Mikallakin on pitkä kokemus maatalousalan eri tehtävistä, joten perusasiat olivat hänelle tuttuja. Olemme yhdessä käyneet useimpien jälleenmyyjien luona ja pitkillä automatkoilla on ollut hyvä käydä läpi eri paikkakuntien markkinatilanteita ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Aina kun reitin varrelle on sopinut, olemme käyneet myös Nordkalkin tuotantolaitoksilla. Syksyn mittaan Mika on päässyt mukaan myös KoneAgria-näyttelyyn, urakoitsijaseminaariin ja muutamaan viljelijätilaisuuteen.

Olen usein sanonut, että tällä maanparannuskalkkialalla tuotteita on vähän ja ne ovat yksinkertaisia mutta asiakkaita on paljon, ja he eivät ole yksinkertaisia. Vaikka nyt eletäänkin digi- ja someaikaa, uskon silti eniten henkilökohtaiseen kontaktiin. Maatalouskaupan toimipaikkojen määrä on vähentynyt ja vähenee edelleenkin, mutta on niitä silti sen verran paljon, että Nordkalkin kahden myyntipäällikön organisaatiolla niissä ei pysty vierailemaan liian usein.

Joku ilkikurinen alan yhteistyökumppani oli sitä mieltä, että Mikan ja minun yhteinen siirtymäaika on liian pitkä: ehdin opettaa Mikalle kaikki huonotkin tapani. Kun asiakaskenttä on laaja ja kun omassakin yrityksessä toimintoja ja toimipaikkoja on paljon, on pitkässä perehdyttämisessä se hyvä puoli, että tulokas ehtii miettiä hyviä kysymyksiä.


Toivon, että olen osannut kertoa Mikalle paljon faktoja mutta jättää johtopäätösten teon hänelle itselleen. Pitkähkön työkokemuksen pohjalta se oman linjan luominen häneltä varmasti onnistuu.”

Mikko Jylhä

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.