Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Historia herää eloon saaristomuseoissa

Emmi Nuppula (emmi.nuppula a nordkalk.com), 9.5.2017

Haluatko tietää, miten merimerkkejä rakennettiin tai kalkkia poltettiin entisaikoina? Tai mitä kävi korppoolaiselle luotsiperheelle, jonka isä joutui sotavangiksi Krimin sodan aikana, jolloin englantilaiset tarvitsivat paikallisia luotseja voidakseen liikkua saaristossamme? Turunmaan saariston museoille on tuotettu kymmenen lyhytelokuvaa Elävää historiaa saaristomuseoissa -hankkeen puitteissa. Elokuvat esittelevät saaristolaiselämää, historiaa ja kulttuuria museovieraille. Lisäksi niillä on arvokas tehtävä kulttuuriperinnön tallentamisessa ja dokumentoimisessa jälkipolville.

Hanke käynnistyi tarpeesta elävöittää saariston pieniä museoita. Projektipäällikkö Marina Saanila matkusti ympäri saaristoa ja haastatteli elokuvia varten monia yli 90-vuotiaita saariston asukkaita. Projekti on hänen mielestään ollut erittäin antoisa, sillä samalla on kerätty talteen tietoa entisaikojen elämästä saaristossa. Hankkeen yhteydessä saatiin talteen paljon materiaalia, joka ei ole mahtunut elokuviin. Tämä materiaali on hyödynnettävissä esimerkiksi opetustarkoitukseen, ja sitä hallinnoi hankkeen vetäjä, Sydkustens landskapsförbund r.f.

Turunmaan saariston museoilla on omat erityispiirteensä, ja siksi jokaiselle museolle on tuotettu oma filminsä omasta aiheesta. Elokuvat ovat nähtävillä saariston museoissa kesästä 2017 lähtien. Ne ovat ruotsinkielisiä, mutta niissä on tekstitys suomeksi ja englanniksi.

Paraisten Teollisuusmuseossa, Nordkalkin avolouhoksen kupeessa, on nähtävillä elokuva, joka esittelee kalkinpolttoa entisaikoina, jo ennen kuin kalkin louhinta ja poltto muuttui teolliseksi. Elokuvassa on runsaasti video- ja kuvamateriaalia viime kesältä, jolloin Paraisille rakennettiin talkoovoimin vanhantyylinen kenttäuuni kalkinpolttoa varten. Teollisuusmuseo avaa ovensa yleisölle 20.6.2017. 

Lisätietoa mukana olevista museoista ja niissä esitettävistä filmeistä liitteenä olevassa esitteessä.

Esite Elävää historiaa saaristomuseoissa
1 Mt, päivitetty 9.5.2017

Limeburning Pargas

Teksti: Emmi Nuppula
Kuva: Nordkalk

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.