Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Uusia elämyksiä Tytyrin kaivoksessa

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 3.4.2017

5DM30114 800

Suomen nopein hissi vie matkustajat uskomattoman huomaamattomasti maan alle. Pysähdytään tasolle -110, jossa ovet avautuvat värivaloin valaistuun kaivostunneliin. Ollaan Tytyrin Elämyskaivoksessa, jossa on vuoden 2016 alusta tehty suuri määrä muutoksia: käynti Elämysmuseoon on siirretty pois tehdasalueelta, museovieraat otetaan vastaan kokonaan uudessa rakennuksessa ja alas museoon pääsee hujauksessa maailman moderneimmalla hissillä. Itse museo on nimensä mukaisesti elämyksellinen – kokemuksia on eri aisteille, uudet näyttelyt ovat toiminnallisia ja lapsivieraita varten on oma lastenmaailma.

5DM30170 1000

Uusitun Elämyskaivoksen avajaisia vietettiin Tytyrissä 29.3. Avajaisissa kuultiin tervehdykset Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulalta, Nordkalkin toimitusjohtaja Hannu Hautalalta, KONE Oyj:n laatujohtaja Antti Hoppanialta sekä elinkeinoministeri Mika Lintilältä. Kaikki puhujat olivat yhtä mieltä siitä, että Tytyrin kalkkikivikaivoksessa yhdistyy onnistuneesti teollisuus, teknologia ja matkailu.

5DM30202 1000

Ministeri Lintilä nosti esiin myös kiertotalouden, joka hänen mielestään on iso osa Tytyrin kaivosta, jossa yhdistyy monta toimintoa; Nordkalk louhii Tytyrissä vuosittain n. 260 000 tonnia kalkkikiveä, KONE Oyj:llä on vanhoissa kaivoskäytävissä hissilaboratorio kattaen yhteensä 1,6 km hissikuiluja ja Lohjan kaupunki ylläpitää Elämyskaivos-museota vanhoissa kaivoskäytävissä. Lisäksi kaivos tuottaa Lohjan kaupungille pohjavettä, ja kalkkiuunista johdetaan ylijäämälämpöä kaukolämpöverkkoon. Tytyrin kaivos on siis hyvä esimerkki siitä, millaisia mahdollisuuksia kaivoksien hyödyntämiselle on vielä senkin jälkeen, kun varsinainen kaivostoiminta joskus lakkaa.

5DM30179 1000

Onneksi Tytyrissä kaivostoiminnan lakkaaminen ei kuitenkaan vielä pitkään aikaan ole ajankohtaista, sillä kuten Hannu Hautala sanoi, siellä riittää kiveä louhittavaksi vielä noin sadaksi vuodeksi. Ja samalla jatkuu muukin toiminta, toivon mukaan entistäkin vilkkaampana:

  • Meillä oli vanhassa kaivosmuseossa noin 10 000-15 000 vierailijaa vuodessa. Uusitun Elämyskaivoksen toivomme houkuttelevan vuosittain noin 20 00 kävijää, kertoo Lohjan kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela.  

Nordkalk toivottaa Elämyskaivokselle parhainta menestystä!

 Tytyrin Elämysmuseo avasi ovensa yleisölle 1.4.2017 osoitteessa Kuilukatu 42, Lohja. Lue lisää museon kotisivuilta.

Teksti Emmi Nuppula
Kuvat Terhi Anttila

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.