Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Rakennekalkilla fosforivalumat kuriin -Nordkalkin rakennekalkkiseminaarissa oli paljon innokkaita kuulijoita

Jenni Westerlund (info a nordkalk.com), 31.1.2017

Nordkalkin järjestämässä rakennekalkkiseminaarissa pureuduttiin rakennekalkituskysymyksiin. Menetelmä on ollut Ruotsissa käytössä jo pitkään ja tekee nyt tuloaan Suomeen.

Rakennekalkin tärkein ominaisuus on sen kyky stabiloida savimaan rakennetta. Mitä suurempi savespitoisuus maassa on, sitä parempi vaikutus käsittelyllä saadaan. Paras ajankohta rakennekalkitukselle on syksyllä. Maasta, jossa on hyvä rakenne, huuhtoutuu sade- ja sulamisvesien mukana vähemmän kiintoainesta ja fosforia vesistöihin. Menetelmällä voidaan tehokkaasti ja nopeasti vähentää fosforihuuhtoutumia vesistöihin.

Kokemuksia Ruotsista

”Taloudellisten vaikutusten, kuten sadon nousun lisäksi, ei pidä unohtaa rakennekalkituksella saavutettavia ympäristövaikutuksia”, muistutti Nordkalkin myyntipäällikkö Lars Wadmark. Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa fosforihuuhtoumia on saatu pienennettyä jopa 50%. Sadonlisää menetelmällä on saatu jopa 15%. Maan muokattavuuden parantuessa saadaan säästettyä myös polttoainekustannuksia peltomaan vetovastuksen pienentyessä.

Vaikutusten saamiseksi on käytettävä oikeanlaista kalkkia oikea määrä. Maan savespitoisuudella on myös suuri merkitys, sillä pellon savespitoisuuden on oltava vähintään 15% tai yli, jotta rakennevaikutus saavutettaisiin. Tärkeää vaikutusten saamiseksi on, että rakennekalkittu maa muokataan 15-20 cm:n syvyyteen heti levityksen jälkeen.  Maan lämpötila on myös kriittinen tekijä, sillä lämpötila edesauttaa reaktiota. Sateella käsittelyä ei myöskään tulisi tehdä, tähdentää Wadmark.

Ruotsissa menetelmän yleistymistä on tukenut viljelijän mahdollisuus saada tukea rakennekalkitukseen. 

Strukturkalkseminar

Seminaarissa puhunut professori Kerstin Berglund Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU) muistutti, että kalkilla ja kalkilla on eroa: rakennekalkki ei ole tavallista maanparannuskalkkia, jota Suomessa on totuttu käyttämään pellon pH:n nostoon, vaan rakennekalkki sisältää kalkkikivijauheen lisäksi aina sammutettua tai poltettua kalkkia.Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.