Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Yngve Mattsson, pitkän linjan ammattilainen

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 21.11.2016

Nykypäivänä pitkät, kymmeniä vuosia kestävät työurat eivät ole ehkä enää tavallisia, eikä uusi työntekijäsukupolvi välttämättä edes halua tehdä pitkää uraa saman työnantajan palveluksessa. Nordkalkissa pitkät urat eivät ole harvinaisia. Yngve Mattssonilla on 40 vuotta plakkarissa kalkkitehtaalla Paraisilla.

Varma työpaikka 

Yngve tutustui ensimmäisen kerran Nordkalkiin (silloinen Partek) kesällä 1974 tullessaan taloon kesätöihin. Vakituisen paikan hän sai yhtiöstä vuonna 1976 heti armeijasta päästyään. Nordkalkin hän valitsi, koska se oli varma työpaikka. 

- En muista enää tarkkaan ensimmäistä työpäivääni, mutta tavallista siihen aikaan oli, että työntekijät odottivat aamuisin "torilla" eli tehtaan ulkopuolella kunnes päällikkö tuli ja jakoi päivän työtehtävät. Alussa siivosin paljon paikkoja ja autoin kalkkisäkkien lastaamisessa autoihin. Trukkia ja traktoria pääsin myös ajamaan usein. 

Itsenäistä työntekoa

- Nykyisin toimin operaattorina kalkkitehtaalla. Tehtävän entinen nimitys kalkinpolttaja kuvaa kyllä paremmin sitä mistä on kyse. Aloitin kalkinpolttajana noin vuosi sen jälkeen, kun olin aloittanut yhtiössä, muistelee Yngve.

Yngven tavalliseen työvuoroon kuuluu uunin toiminnan tarkkailu: sen lämpötilaa seurataan samoin kuin tuotteen laatua. Operaattorin pitää tietää mihin siiloon mitäkin kiveä ajetaan. Vuoron aikana tehdään myös tarkastuskierroksia tehtaalla. 

- Työ on jatkuvaa kolmivuorotyötä eli teen töitä klo 06-14, 14-22 tai 22-06. Tätä rytmiä olen noudattanut viimeiset 40 vuotta. Parasta työssäni on itsenäisyys. Arvostan myös yövuorojen jälkeisiä vapaita. Olen aina saanut tehdä työtä mukavien työkavereiden kanssa; meidän tiimimme on erittäin hyvä.

Yngve Mattsson 2000

Kalkkitehtaan valvomossa vuonna 2000.

- Yksi suurimmista muutoksista näiden 40 vuoden aikana on ehkä ollut valvomon valmistuminen. Siihen loppui kuuman uunin vieressä istuminen. Myös yritykseen liittyvät muutokset, kuten Partekin ja Lohjan yhdistyminen tai kun Rettig Group osti Nordkalkin vuonna 2010, ovat olleet merkittäviä tapahtumia. Suurin muutos omalla kohdallani oli, kun minulle tarjottiin rasvarin paikkaa (ennen vanhaan rasvari kiersi kentällä ja tarkisti, että kaikki sujui kuten piti). Sen jälkeen minusta tuli kalkinpolttaja. Nuorena miehenä vastuu tuntui suurelta; olihan uuni iso, ja huolehdittavia asioita oli paljon, kertoo Yngve. 

Luottamustehtävä 

Luottamusmiehenä Yngve on toiminut vuodesta 1985, vuonna 2000 hänestä tuli pääluottamusmies. Hän lähti luottamusmiehen tehtävään, kun häntä siihen pyydettiin ja koska muita kiinnostuneita ei ollut. Osoittautui, että hän teki hyvän päätöksen, työ on hänen mielestään ollut hyvin mielenkiintoista. 

- Tärkeimpiin luottamusmiehen tehtäviin kuuluu katsoa, että sopimuksia noudatetaan ja sovitusta pidetään kiinni. Suuriakin päätöksiä tehtäessä asioihin pääsee jonkin verran vaikuttamaan.

Työturvallisuus on meillä hyvällä mallilla

- Työterveys ja- turvallisuus on kehittynyt Nordkalkissa näiden vuosien aikana paljon. Useinhan on kyse asenteista, joten jos halutaan muutoksia, on vaikutettava asenteisiin, ja se työ on hidasta. Uusin askel tässä kehittämistyössä on savuton työpaikka, muutos, joka astuu voimaan vuoden 2017 alusta, kertoo Yngve.

Tidy safe efficient FI 200

Yngve toimi työturvallisuuskampanjan mannekiinina vuonna 2013.

Meillä tarvitaan monen ammatin osaajia 

- Kaivosyhtiössä on monenlaisia työtehtäviä, kaikkea on tehtävä. Tarvitaan dumpperikuskeja, siivoojia, operaattoreita, geologeja, toimistohenkilökuntaa – jaa-a, kaikenlaisia työtehtäviä aina toimitusjohtajan pestiin asti. Kaikki tehtävät ovat yhtä tärkeitä, jotta yhtiön pyörät pyörivät, Yngve toteaa. 

- Taloon tullessani sain tehdä sellaista, joka tuntui omalta. Toivon, että kaikki uudetkin yhtiöön tulevat työntekijät ovat yhtä onnekkaita. Ennen ajateltiin, että jos "puulaakiin" pääsi töihin, työpaikka oli turvattu eläkkeelle asti, mutta en usko, että tänään taloon tuleva voi luottaa siihen. Henkilöstöpolitiikka on nykypäivän maailmassa muuttunut ja jokainen paikka yrityksissä on tarkkaan mietitty. Monen mielestä työpaikan vaihtaminen on jopa suotavaa tänä päivänä. Mutta kuten eräs vanhempi kalkinpolttaja sanoi minulle, kun aloitin Nordkalkissa: "Elämässä aina tulee vastaan vaikeuksia. Selvitä ne ja tule toimeen työkavereittesi kanssa, niin kaikki sujuu hyvin", päättää Yngve.

Juhlan aihetta yhtiössä

Tänä vuonna juhlimme Yngven lisäksi kahden muun nordkalklaisen neljänkymmenen vuoden uraa. Kolmekymmentä vuotta talossa olleita on täysi tusina ja kaksikymmentä vuotta yhtiössä viihtyneitä on 10.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.