Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Lappeenrannan kalkkitehdas säilyy pienoismallina museossa

Anne Foley (info a nordkalk.com), 8.11.2016

Nordkalk on teettänyt Lappeenrannan kalkkitehtaasta kaksi pienoismallia, joista toinen luovutettiin Etelä-Karjalan museolle marraskuun alussa. 3D-tulostuksena toteutetun pienoismallin vastaanottivat intendentti Leena Räty ja rakennustutkija Laura Hesso.

IMG 6666 1200

Pienoismallia paljastamassa vt. toimitusjohtaja Tarmo Tuominen (vas.), Nordkalk, intendentti Leena Räty ja rakennustutkija Laura Hesso, Lappeenrannan museot, sekä projektijohtaja Harri Koivisto, Nordkalk.

Ihalaisen teollisuusalueen muutoksia suunniteltaessa on alueen rakennusperinne ja -historia selvitetty ja nykyinen rakennuskanta dokumentoitu huolellisesti virtuaalimallien ja ilmakuvien avulla. Tästä Laura Hesso antoi Nordkalkille kiitosta:

”Nordkalk on tehnyt paljon rakennusperinnön dokumentoimiseksi tilanteessa, jossa olemassa olevia rakennuksia ei voida säilyttää. 3D-mallinnus on uudenlainen ja hieno lisä dokumentointiin.”

Leena Räty uskoo, että pienoismallille löytyy museossa monenlaista käyttöä. Pienoismalli on enemmän kuin yksi rakennus, se on lappeenrantalaisen teollisuusrakentamisen historiaa.

Laura Hesso ja Nordkalkin Harri Koivisto totesivat, että dokumentointiprosessi on ollut molemmille osapuolille antoisa ja opettavainen. Yhteistyö sujui hyvässä hengessä, ja hauskaakin on matkan varrella ollut.  Myös luovutustilaisuudessa innostuttiin miettimään pienoismallin jatkokehitystä: siilon alle pitäisi ehdottomasti saada rekka lastaamaan kalkkia.

Mallinnuksen on tehnyt joensuulainen Process Genius Oy ja 3D-tulostuksen helsinkiläinen Maker3D Oy. Pienoismallin on aidon väriseksi maalannut paikallinen taiteilija Atte Paju.

Kalsiumoksidia eli poltettua kalkkia valmistanut tehdas suljettiin toukokuussa 2014. Tehtaan kaksi kalkkiuunia olivat Nordkalkin vanhimmat, peräisin vuosilta 1938 ja 1947.

Lisätietoja:
Anne Foley, viestintäjohtaja, 020 753 7101

IMG 6675 1200

Pienoismallin vastaanottivat Leena Räty (2. vas.) ja Laura Hesso Lappeenrannan museoista. Nordkalkista olivat mukana Tarmo Tuominen (vas.), Harri Koivisto (4. vas.), Kari Vyhtinen, Jouni Heinonen ja Suvi Välikauppi. Tilaisuus pidettiin Nordkalkin Vierasmajalla.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.