Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Rion Olympialaiset 2016 -Satu Mäkelä-Nummela matkalla Rioon

Jenni Westerlund (info a nordkalk.com), 26.8.2016

Nordkalk ja Trap-ammunnan olympiamitalisti Satu Mäkelä-Nummela ovat tehneet yhteistyötä ja Nordkalk on ollut mukana tukemassa Sadun urheilu-uraa monta vuotta. Viime vuonna Satu hankki onnistuneilla suorituksillaan paikan tämän vuoden 2016 kesäolympialaisiin, jotka pidettiin 5.-21.8.2016 Rio de Janeirossa Brasiliassa. Saimme olla mukana Sadun matkassa Rioon aina kisoihin saakka. Alla Sadun viimeisimmät kuulumiset kisojen jälkeen.

RIO2016OLYMPIALAISET 063

Kisan jälkitunnelmat

Riossa pidetyt kesäolympialaiset ovat takanapäin ja mielessä on karvas pettymys. Onhan se pettymys, koska selkeä tavoitteeni oli olla kuuden ampujan semifinaalissa. Semifinaali valui kuin vesi sormien välistä kolmannen sarjan viimeisillä kiekoilla. Kahden sarjan jälkeen oli ”pullat” vielä hyvin uunissa ja tavoite oli saavutettavissa, koska yleisesti ottaen me naiset olimme ampuneet heikosti ja taso oli jäätävän alhainen.

Kolmannen sarjan alun kaksi pummia tuntuivat raskailta kantaa sarjan loppuun ja niin sitten lopussa tilanne raukesi, kun ammuin tupla pummin ja osuma ja taas reikä. Jos sitä viimeistä hutia ei olisi tullut olisin ollut uusijoiden joukossa semifinaaliin. Jos ja jos… On turha jossitella. Semifinaaliin oikeuttava tulos olisi pitänyt tehdä siellä kisoissa eikä näin jälkeenpäin.

Lento viivästyi

Matkamme Rioon ei alkanutkaan päivänä, jolloin olimme siihen valmistautuneet. Lentomme Hollannin kautta tyssäsi, koska meiltä puuttui heidän vaatimansa asepaperi. Aseiden kanssa matkustaminen näin nykyaikana ei ole aina sieltä helpoimmasta päästä. Puolitoista vuorokautta myöhemmin olimme matkalla Saksan kautta kohti kisatannerta.

Kisakylän majoituksen haasteita

Kisakylä huuteli asukkejaan korkeisiin kerrostaloihin. Kiireellä valmistuneet talot olivat myös sen oloisia. Loppusiivoukset tekemättä ja rakennuspöly pinnoissa. Suurin ongelma oli suihkujen veden vetämättömyys. Suihkussa käynnin jälkeen seisoit vedessä nilkkoihin asti ja hyvä kun aamuun mennessä vesi oli poistunut. Solukaverini valitti ja asia käytiin korjaamassa. Putkistosta otettiin betonia pois ja ihan reilusti. No itsekin sitten ajattelin, että voihan tuon minunkin suihkuni veden menon korjata, mutta eipä ollutkaan niin yksinkertaista. Sinne olikin mätetty enemmän betonia ja olisi pitänyt tulla alemmasta kerroksesta putkistoihin. Oli parempi, että asia jätettiin ja sanoin käyttäväni huoneiston kolmatta suihkua.

Huoneistot on rakennettu niin, että siinä kahden makuuhuoneen lisäksi oli olohuone ja keittiö. Talothan myydään olympialaisten ja paraolympialaisten jälkeen Brasilian kansalaisille.

RIO2016OLYMPIALAISET 017

Rion liikennejärjestelyt

Liikenne soljui ainakin meidän ampumapaikalle loistavasti. Bussit lähtivät melko säännöllisesti aikataulun mukaan ja kyseisellä tieosuudella ei muita ylimääräisiä liikkujia ollut. Tie oli rakennettu kaksikaistaisena moottoritienä ja tietä ei ollut avattu edes julkiseen käyttöön ennen kisoja. Jokaiselle suorituspaikalle oli busseilla omat lähtölaiturinsa heti kisakylän ulkopuolella. Muutaman kerran radalta lähtiessä kävi niin, että ensimmäinen bussi täyttyi ja toista ei ollut tilalle. Joko yritit rynniä tai jäit suosiolla puolen tunnin päästä tulevaan. Molempia taktiikoita koitin.

Ruokailu kokemuksia

Ruokailu oli järjestetty järjettömän suuressa hallissa, josta löytyi makuelämyksiä kaikkeen lähtöön. Välttämättä ei aina osunut juuri suunmukaista syötävää, mutta ei sitä kyllä nälkään jäänyt. Korjasin tilanteen yleensä ylenpalttisella jäätelön syönnillä. Perustahti ruuan päätteeksi oli 2-4 jäätelöä - ja vieläpä todella hyvää ja eri makumaailmoja. Sinällään ihmeteltävää oli, miten huono hedelmäanti oli: omenaa ja pikku-banaaneja, jotka olivat nihkeitä ja yleensä laarit huusivat tyhjyyttään.

Kohutuilta ryöstöiltä ja hyttysiltä vältyttiin

Maan rikollisuudesta ja vaarallisuudesta, mistä paljon puhuttiin ja erinäisiä juttuja tapauksista oli jatkuvasti luettavissa, ei omalle kohdalle osunut. Itse olin päättänyt ennen reissua, että Copacabanan sannat jäävät katsomatta -turistimatkat ovat sitä varten. Ehdoin tahdoin en lähde ryöstettäväksi.

Kävin uudestaan katsomassa samat kohteet kuin huhtikuun maailmancupissa. Jeesus-patsas tuli patsasteltua samoin kuin sokeritoppa vuorikin. Niissä oli meikäläisen katselmukset. Kertaakaan ei tullut ajatusta turvattomuudesta tai siitä, että jotain ikävää voisi tapahtua. Samoin kuin hurjasti puhutut hyttyset. Niitäkään en bongannut ainuttakaan. Toki kisakylässä ajoi iltasella jonkin sortin myrkytysauto, joka päästeli ”savupilviä”. Ehkäpä myrkytys johtui läheisestä kosteikosta, jossa näitä kavereita saattoi majailla.

Uuteen nousuun

Kisat kun summataan niin, hmm-noo-urheilusuoritus oli surkea, odotus korkeammalla ja mahdollisuuksia olisi ollut -vaan ei ollut tekijäksi. Kisatunnelma oli loistavaa ja hilpeää. Oli mukava tutustua muihin urheilijoihin ja heidän taustajoukkoihinsa. Jos jotakin positiivista haetaan, niin itselleni nämä olivat kolmannet kisat. Kaikissa kisoissa olen yltänyt kympin sakkiin ja tietysti pohjalla se halutuin-olympiakulta Peking 2008. Se, että isoissa kisoissa epäonnistuu ja pettymys on valtava, niin siitä on nopeasti kammettava itsensä uusiin koitoksiin.

Kausi päättyy maailmancupin finaaliin lokakuun puolenvälin tietämillä Roomassa ja siellä on tämän kauden kaksitoista parasta ja mukana ollaan. Sen jälkeen käännetään nokka ensikauteen ja sitä myöden vuoteen 2020 ja Tokion Olympialaisiin. Niihin valmistautuminen ja paikan hankinta alkaa.

Kiitos Nordkalkille mukavasta yhteistyöstä ja loistavaa syksyä kaikille!

-Satu

RIO2016OLYMPIALAISET 052

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.