Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Haave 50 vuoden takaa toteutui

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 9.8.2016

Paraislaisen Egil Essénin 50 vuotta haaveilema perinteisen kalkkiuunin rakentaminen ja kalkinpoltto vanhanaikaiseen tapaan toteutui vihdoin viime viikolla, kun kalkkikiveä poltettiin kolmen vuorokauden ajan Maalaispirssi-tapahtuman yhteydessä Paraisilla.

Uunin rakentamista alettiin tosissaan suunnitella vuonna 2015, ja kiitos aktiivisten "kalkkiukkojen" sekä muutaman yhteistyökumppanin, kalkinpoltto aloitettiin 3.8.

- Projektin onnistumisesta ei ollut takeita, koska rakennettavasta uunista ei ollut olemassa piirustuksia, mutta kaikki sujui paremmin kuin hyvin. Uuni lämpeni odotuksiakin paremmin ja asteita oli peräti 1092, kun uuni kolme päivää myöhemmin sammutettiin, kertoo kalkinpolttoprojektia vetänyt Kurt Lundqvist.

Kalkinpoltossa oli kolmen tunnin vahtivuoroissa mukana reilut 30 talkoolaista, joiden mielestä kalkinpoltto oli hyvin mielenkiintoista ja hauskaa. Projekti kiinnosti myös yleisöä, ja paikalla kävikin tasainen virta katselijoita, vain öisin oli vähän hiljaisempaa. Maalaispirssin aikana uunia kävi katsomassa satoja ihmisiä, joita kiinnosti tietää miksi kalkkia poltetaan, miten kuuma uuni oli ja mitä poltetulla kalkilla tehdään.

Fältugn Boundbirsen

- Vielä ei tiedetä miten paljon ja minkä laatuista poltettua kalkkia saimme. Sen täytyy antaa ensin jäähtyä, sitten sitä lähetetään Nordkalkin ja Åbo Akademin laboratorioihin analysointia varten, kertoo Lundqvist projektista syntyneen kalkin seuraavista vaiheista. 

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.