Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Karjatilalla riittää töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään

Nordkalk (info a nordkalk.com), 11.1.2016

Nordkalkin Kylvätkö vai viljeletkö -syyskampanjassa oli mahdollisuus voittaa hyvinkin hyödyllinen palkinto, rekkakuormallinen maanparannuskalkkia suoraan peltoon levitettynä. Yksi arvonnan voittajista on artjärveläinen karjatilallinen Pentti Petäjä.

Aamulypsyn aika.

 

Pentti Petäjä on toiminut päätoimisena viljelijänä vuodesta 1990, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Päijät-Hämeessä, Artjärven kylässä sijaitsevalla tilalla viljellään nurmea, ohraa ja kauraa lähinnä karjan tarpeisiin, jonkin verran viljaa liikenee myös myyntiin. Pentti viljelee yhdessä vaimonsa Kirsin kanssa yhteensä vajaa 100 hehtaaria peltoa. Heinää korjataan lisäksi noin 10 hehtaarilta. Navetasta löytyy lypsäviä noin 35 ja niiden lisäksi on vielä nuorkarja uudistamiseen.

Karjatila sitoo hoitajaansa

Kukaan ei tiedä, ei edes toinen viljelijä, miten paljon työ sitoo tekijäänsä karjatilalla. Vaikka edellinen päivä olisi millainen hyvänsä, niin seuraavana aamuna on mentävä navettaan. Ja sitä seuraavina kolmenakymmenenä aamuna, tai kunnes seuraavat vapaat sattuvat kohdalle. Ja vaikka käyt navettatöiden välillä vaikkapa sukujuhlissa tai illalla teatterissa, haihtuu juhlatunnelma aika pian kun ajat kiireellä kotiin, vaihdat juhlavaatteet työhaalariin ja painelet navetalle. Se ”vapaus”, jota joku saattaa kadehtia on melkoinen klisee. Karjatilalla on pakko tehdä työtä, varsinkin kesällä. Tilalla mennään tehtävästä toiseen, hirveästi ei sen suhteen ole ”valinnanvaraa”.

Toinen ehkä yllättävä asia alaa tuntemattomalle on se, miten paljon tässä ollaan säiden armoilla. Vaikka tekisit työsi kuinka hyvin tahansa, niin aika suuresti säät vaikuttavat tulokseen. Kuinka paljon helpompaa olisikaan, jos säät pystyttäisiin ennustamaan tarkasti vaikkapa kuukausi eteenpäin. Ja tietysti tämä byrokratia EU:n myötä on aivan oma lukunsa, luettelee Pentti asioita, joita ihmiset eivät hänen mielestään tiedä karjatilallisen elämästä.

Säännöllinen kalkitus kannattaa

Tilan peltojen pH on keskimäärin kuutosen paikkeilla. Muutamalla lohkolla alle, mutta pääosin vähän päälle.

- Meillä on pyritty kalkitsemaan melko säännöllisesti. Lähes joka vuosi levitetään kalkkia jonnekin. Samalle lohkolle 5-8 vuoden välein, vuokramaat mukaan lukien. Toki enemmänkin pitäisi kalkita, arvelee Pentti. Hän on sitä mieltä, että kalkitus on ravinteiden hyödyntämisen kannalta erittäin tärkeää, jotta kalliista lannoitteista saisi täyden hyödyn.

Nordkalkin syyskampanjan arvonnassa voittona tullut rekallinen kalkkia menee Pentin ja Kirsin tilalla todennäköisesti uusimmille vuokramaille kevättalvella. Nordkalkin tuotteet ovat tilalla tuttuja, niitä pääsääntöisesti käytetään. Arpaonni ei juuri ole Penttiä aiemmin suosinut, joten sikäli voitto oli erittäin mieluisa yllätys.

Karjatilallisen työpäivä alkaa kello viisi

- Kello herättää 5.15 ja toinen kello vielä varmistaa 10 minuuttia myöhemmin, että talon väki on varmasti herännyt. Ensimmäisenä vuorossa on aamunavetta. Aamukahvin ja pienen paussin (talviaikana pausseja on mahdollista pitää useammin, kesällä ne ovat melkoista luksusta) jälkeen teen sekalaisia karjatilan perustöitä, niitä usein näkymättömiä mutta loputtomia: rehuhuoltoa, käteisvarastojen täydennystä, rehupaalien ajoa pelloilta kotiin, koneiden ja laitteiden huoltoa tai korjausta jne. Ennen lounasta käynti navetalla, jossa ruokien tasaus (lehmien ruoka ennen omaa!). Iltapäivällä jatkan hommia yleensä iltapäiväkahviin ja pieneen paussiin asti. Iltanavettaan mennään noin klo 15.00. Navetan jälkeen on talvella aikaa tehdä vaikka lyhyt sauvakävelylenkki, jonka jälkeen iltapala ja hetki television edessä. Työpäivän päättää iltatarkastus navetalla: vasikoiden juotot, kiimatarkkailu, parsien läpikäynti, ruokien tasaus ja tarvittaessa lisäjako, kuvailee Pentti tyypillistä työpäiväänsä.

Vapaa-aika sujuu kuntoillen ja penkkiurheillen

Pentti harrastaa vapaa-ajallaan kevyttä kuntoliikuntaa: Kesällä pyörällä, talvella kävellen ja hiihtäen. Joskus ohjelmassa on jotain muuta pientä liikuntaa sekä penkkiurheilua kohtuullisessa määrin: lentopalloa, jääkiekkoa, hiihtoa, moottoriurheilua. Televisiosta hän seuraa uutisia ja joitain sarjoja sekä katsoo elokuvia.

Tilalle on jatkaja, mutta maatalouden tulevaisuus ei näytä ruusuiselta

- Karjanpitoa jatkamme näissä mitoissa toistaiseksi tai todennäköisesti niin kauan, kunnes pääsemme luopumaan tilasta sukupolvenvaihdossääntöjen puitteissa. Tai jos pääsemme, kun tuntuu tuo sukupolvenvaihdosikä karkaavan aina eteenpäin. Poikamme Panu jatkaa tilanpitoa, muttei karjanpitoa ainakaan nykynäkymien pohjalta, arvelee Pentti.

- Ainahan sitä haluaa uskoa, että maatalous nousee vielä kunniaansa, vaikkei tällä hetkellä näytä kovin hääppöiseltä. Toivottavasti kaiken kokoisille tiloille on paikkansa, viljellään niitä sitten sivutoimisena tai päätoimisena, pohdiskelee hän.

- Jos en olisi maanviljelijä, työskentelisin ehkä jossain maatalouteen liittyvässä toimessa, johon agrologin koulutus antaisi pätevyyden. Metsätalousopistoon aikanaan pyrin ja olisin päässytkin, mutta se jäi, kertoo Pentti.

 

Tiina Roine 

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.