Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Kalkkisiilon vahingoittuminen NorFraKalkissa Norjassa aiheutti teollisuusalueen evakuoinnin

Nordkalk (info a nordkalk.com), 7.9.2014

NorFraKalk 7 September 2014

Norjan Verdalissa sijaitsevan NorFraKalk AS:n yksi kalkkisiilo painui yläosastaan kasaan sunnuntaina 7.9. noin kello 10. Vaarana oli siilon romahtaminen kokonaan, joten teollisuusalue evakuoitiin 500 metrin säteellä tapahtumapaikasta. Onnettomuuden syy on toistaiseksi epäselvä.

NorFraKalk on yhteisyritys, jonka omistavat puoliksi Nordkalk Oy Ab ja norjalainen Franzefoss Minerals AS. Se valmistaa poltettua kalkkia eli kalsiumoksidia lähinnä paperiteollisuuden tarpeisiin.

Vahingoittunut siilo on yksi tehtaan kolmesta vierekkäisestä siilosta. Ne on rakennettu 2007, jolloin kalkkiuuni käynnistettiin. Jokaiseen siiloon mahtuu 5 000 tonnia kalkkia. Vahingoittunut siilo oli täynnä, ja sunnuntaina iltapäivällä pelastuslaitoksen ja NorFraKalkin henkilöstö arvioivat mahdollisuuksia tyhjentää siilo.

Siilon osittainen romahtaminen ei aiheuttanut vahinkoa ihmisille, eikä kalkkipölyä päässyt ilmaan. Poltettu kalkki saattaa aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, ja se voi aiheuttaa vakavia silmävaurioita ja ihoärsytystä. Veden kanssa reagoidessaan poltettu kalkki muuttuu sammutetuksi kalkiksi eli kalsiumhydroksidiksi, ja reaktiossa vapautuu voimakkaasti lämpöä.

Edellisestä johtuen poltetun kalkin säilytys ja käsittely on tarkoin ohjeistettua ja säänneltyä. Nordkalk tarkastaa valittömästi kaikki siilonsa. Vain Gotlannissa KPAB:llä on yksi rakenteeltaan samanlainen siilo kuin Norjassa.

NorFraKalkin uuni joudutaan ajamaan alas onnettomuuden takia. Nordkalkin toimitusketju-organisaatio on aloittanut toimet varmistaakseen suunnitellut kalkkitoimitukset asiakkaille.

Lisätietoja: Jarkko Kaplin, divisioonajohtaja, PulpPaper & Finland, Nordkalk Oy Ab
Puh. 020 753 7107

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.