Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Lapissa uusia markkinoita kalkkikivelle

Nordkalk (info a nordkalk.com), 19.10.2010

Koelouhinta Kolarin Ruonaojan kaivoksessa on käynnistynyt.

Nordkalk louhi kalkkikiveä lähes 30 vuoden ajan Kolarin Äkäsjokisuussa ja Ruonaojassa vuoteen 1998 asti. Nyt Nordkalk on avaamassa vanhaa Ruonaojan avolouhosta uudelleen, koska Pohjois-Suomessa aloitetut kaivoshankkeet tarjoavat uusia markkinoita kalkkikivituotteille. Ruonaojan kalkkikivi sopii hyvin kaivosteollisuuden puhdistus- ja neutralisointiprosesseihin.
Ensimmäinen kalkkikivijuna lastataan kohta
Kolarin kaivosprojekti on ollut suunnitelmissa jo muutaman vuoden ajan, ja vuonna 2009 projekti pääsi alkuun. Silloin jätettiin ympäristölupahakemus kaivostoiminnalle, ja viranomaisten päätöstä odotetaan tämän syksyn aikana. Koelouhinnalle on saatu poikkeuslupa, joka kattaa tämän syksyn ja ensi kevään. Koelouhinta Ruonaojan kaivoksessa käynnistyi viikolla 42 paikallisen urakoitsijan voimin.
Ensimmäiset kalkkikivijunat lähtevät Kolarin asemalta lokakuun lopulla. Kiveä kuljetetaan asiakkaalle kuuden junan viikkovauhdilla. Kalkkikiveä testataan asiakkaan prosesseissa, ja saadun palautteen jälkeen Nordkalk arvioi, missä ja miten kiveä parhaiten voidaan hyödyntää.
- Muutamia logistiikkaan liittyviä kysymyksiä on vielä avoimina, mutta niihin löydetään ratkaisut, sanoo geologi Gerhard Hakkarainen Nordkalkista. Tuotanto voidaan aloittaa, mikäli ympäristöviranomaisten päätös on myönteinen.
Kuntalaiset näyttävät vihreää valoa kaivoshankkeelle
Gerhard Hakkaraisen mukaan yhtiö on saanut Kolarin seudulla myönteistä palautetta. Paikalliset asukkaat ja kunta toivottavat Nordkalkin tervetulleeksi paikkakunnalle.
Louhinta on pitkälle automatisoitua, joten kaivos ei tule olemaan suuri työllistäjä alueella, mutta se tarjoaa kuitenkin kymmenkunta vakituista työpaikkaa. Vuotuinen louhintamäärä Ruonaojan pinta-alaltaan 4-5 ha kokoisessa avolouhoksessa vaihtelee, ja tulee enimmillään olemaan noin 400 000 tonnia kalkkikiveä. Kaivoksessa kalkkikivi louhitaan, lastataan ja lähetetään asiakkaalle, joka jatkokäsittelee sen omien tarpeidensa mukaan.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.