Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Uutta voimaa kalkinlevitykseen

Matti Turtiainen, 20.10.2021

Enonkoskelainen Arttu Hirvonen tekee kalkinlevitystä ensimmäistä syksyä. Nuoresta iästään huolimatta Hirvosella on vankka kokemus koneurakoinnista.

Syksyn ruska on kauneimmillaan, kun Arttu Hirvonen kaartaa Valtra T174-traktorillaan tohmajärveläisen pellon kulmalle. Perässä on uudenkarhea Kapu-kalkinlevitysvanu ja edessä tyypillinen itäsuomalainen kalkinlevityskohde.

Reilun kahden hehtaarin peltolohko löytyy metsän keskeltä, ja sen lisäksi samalle tilalle levitetään vielä kalkki yhdelle hehtaarin suuruiselle lohkolle. Nopean urakan jälkeen matka jatkuu seuraavan asiakastilan pelloille.

Enonkoskelainen Arttu Hirvonen on 26-vuotias urakoitsija, mutta nuoresta iästään huolimatta mieheltä löytyy vankka kokemus traktoritöistä.

— Viitisen vuotta olen urakoinut traktorilla. Teen aika paljon maatalousurakointia kuten säilörehun korjuuta noukinvaunulla, salaojien huuhteluita sekä vesakon murskausta, Hirvonen sanailee rauhalliseen tyyliin.

Arttu Hirvonen 1 800

Arttu Hirvonen on kokenut koneurakoitsija, vaikka ikä ei vielä miestä painakaan. Kalkinlevitys on hyvä lisä maatalouden parissa toimivan urakoitsijan repertuaariin.

Turve vaihtui kalkkiin

Kaakkoisessa Savossa ja Keski-Karjalassa oli puutetta kalkinlevitysurakoitsijasta, ja Hirvosta houkuttelivat töihin Nordkalkin lisäksi paikalliset maatalouskauppiaat. Aiemmin Hirvonen vietti kesät traktorin kanssa turpeen nostossa, mutta kun sen työn loppu häämöttää hyvin tunnetuista syistä, päätti mies aloittaa kalkinlevitysurakoinnin.

Vetotraktori oli luonnollisesti jo valmiina, ja kun kalliille koneelle on löydyttävä ympärivuotisesti töitä, hankki Hirvonen sen perään Silenton valmistaman Kapu-levitysvaunun. Kapun lautaslevittimellä kostean kalkin levitys onnistuu hienosti.

— Tasaisen jäljen tämä tekee, Hirvonen sanoo.

Apuna on ajo-opastin, joten päällekkäistä levitystä ei tehdä. Kalkki leviää sinne, minne pitääkin ja levitysmääräkin säätyy vaakalaitteen avulla täsmällisesti.

Hyvänä päivänä Hirvonen kertoo levittävänsä puolenkymmentä rekkakuormaa, mutta työsaavutus riippuu tietenkin pitkälti lohkokoosta. Vaikka nyt työn alla oli pienehkö urakkakohde, löytyy Tohmajärveltä ja muualtakin Itä-Suomesta isojakin peltoaloja, Hirvonen sanoo.

Arttu Hirvonen 2 800

Kunnon yhdistelmä takaa laadukkaan työnjäljen. Kapun levitysvaunuun mahtuu alun toistakymmentä tonnia kalkkia ja kuormaus hoituu kätevästi kourakuormaimella.

Kysyntää palvelulle

Toiminta-alue on kohtalaisen laaja, sillä lännessä urakkaa riittää Mikkeliä ja Varkautta myöten ja itäisimmät kohteet löytyvät rajan pinnasta Tohmajärveltä.

— Täällä menee viikon päivät, Hirvonen ynnäilee ja nauraa, että matkaa kotoa tulee vähän reilu tunti suuntaansa.

Hirvosen levittämä kalkki on tänä syksynä tullut pääasiassa Kiteen Kesälahdelta Varmon avolouhokselta. Kalkkirahdin hoitaa niin ikään Enonkoskelta aivan Hirvosen naapurista käsin toimiva ja maatalouspiireissä hyvin tunnettu K&K Mustoset Ay.

— Mustosilla homma toimii, sillä he ovat pitkään olleet näissä hommissa mukana ja tietävät kuviot. Koko homma tehdään heidän kanssaan yhteistyössä, Hirvonen kiittelee.

Arttu Hirvonen 3 800

Kiteen Kesälahdella sijaitsevalta Varmon avolouhokselta saadaan magnesiumpitoista kalkkia, joka levitetään kosteana.

Säännöllinen kalkitus kannattaa

Syksyn levityssesonki kestää reilun kuukauden ja Hirvosen yhdistelmä jatkaa töitä heti keskitalvella, kun kelit antavat myöden.

— Vuodenvaihteen nurkilta kevääseen asti on meininki ajaa. Jätin lumityöurakoinninkin pois kalkinlevityksen takia.

Hirvonen tietää, että kalkin menekkiin vaikuttaa moni asia eikä vähiten satokauden onnistuminen. Kalkitsemisen siirtäminen tuntuu monista viljelijöistä helpolta tavalta siirtää kustannuksia vuodelta toiselle tulovirran mukaan.

— Nyt oli vähän huonompi satovuosi, joten monet viljelijät ovat tainneet jättää kalkitsemisen seuraavaan vuoteen.

Hirvosen asiakastiloista monet ovat karjatiloja, joten kalkkia leviää kuitenkin suhteellisen säännöllisesti lähes tilalle kuin tilalle.

— Karjatilahan kalkitsevat yleensä nurmen perustamisvaiheessa, mikä onkin hyvä tapa huolehtia pellon pH:sta, Hirvonen muistuttaa.

Ja sitten onkin jo aika hypätä taas traktorin pukille. Keli on kuiva ja pellot kantavia, joten turhan pitkään ei urakoitsijan kannata taukoa pitää.

Arttu Hirvonen 4 800

Syksyn kalkituskelit kääntyivät erinomaisiksi. Sateeton ja tuulinen ilma kuivatti pellot kantaviksi.

 

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.