Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Liity matkaamme kohti kiertotaloutta

Hanne Mäkelä (hanne.makela a nordkalk.com), 12.1.2021

Raaka-aineiden tehokkaaseen käyttöön perustuva kiertotalous on yksi Nordkalkin uuden strategian tärkeimmistä painopistealueista. Kiertotalouden logiikan mukaan Nordkalk tavoittelee 100 prosentin materiaalitehokkuutta sekä yhtiön oman tuotannon sivuvirtojen maksimaalista hyödyntämistä. Lisäksi Nordkalk etsii uusia lisäarvoa tuovia ratkaisuja asiakkaidensa prosesseista syntyvien kalkkipohjaisten sivuvirtojen hyödyntämiseen.

Nordkalkin vahva kalkkikiviosaaminen ja pitkä tuotekehitysperinne ovat hyödyksi uusien kiertotaloustuotteiden kehittämisessä.

”Olemme työskennelleet kiertotalousratkaisujen parissa jo melko pitkään.  Nyt tavoitteenamme on kuitenkin kiihdyttää tätä toimintaa edelleen, löytää uusia materiaalivirtoja ja kehittää uusia kiertotalousratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin”, kertoo Annica Lindfors, Nordkalkin kiertotalousliiketoiminnasta vastaava johtaja.

Jo nykyään kalkintuotannon sivutuotetta eli ns. kalkkiuunipölyä (lime kiln dust, LKD) ja paperi- ja selluteollisuuden sekä teräs- ja kaivosteollisuuden kalkkipohjaisia sivuvirtoja hyödynnetään lähinnä maataloudessa, teollisessa vedenkäsittelyssä ja maanstabiloinnissa.

Vähemmän louhittua kiveä, vähemmän jätettä, vähemmän päästöjä

Kiertotalous tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia korvata neitseellisen kalkkikiven käyttöä kierrätysraaka-aineilla. Kalkkikiveä ei ole mahdollista kierrättää alkuperäisenä raaka-aineena sellaisenaan sen kemiallisten ominaisuuksien vuoksi, mutta kalkkipohjaiset sivuvirrat tai teollisten - kalkkia hyödyntävien - prosessien sivutuotteet ovat usein hyödynnettävissä uusina kierrätettyinä raaka-ainelähteinä. Näitä sivuvirtoja käyttämällä Nordkalk voi tukea asiakkaitaan näiden siirtymisessä kohti kiertotaloutta.

”Kierrätysraaka-aineita hyödyntämällä voimme yhdessä vähentää luonnonvarojen käyttöä ja tukea ympäristö- ja ilmastotavoitteiden toteutumista, ja tuottaa sen lisäksi kannattavaa liiketoimintaa kaikille arvoketjun toimijoille”, sanoo Annica Lindfors.

Lisäarvoa tuottavat ratkaisut

Nordkalk on päättänyt keskittää tulevien vuosien tuotekehityspanoksensa uusien kalkkipohjaisten kiertotalousratkaisujen kehittämiseen.

”Tavoitteenamme on löytää mahdollisimman korkean jalostusasteen käyttöä kaikille kalkkipohjaisille sivutuotteille tai sivuvirroille. Mahdollisuudet ovat rajattomat, joten älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos olet kiinnostunut yhteistyöstä”, rohkaisee Annica Lindfors.

Lue lisää Nordkalkin kiertotalousratkaisuista


Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.