Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Saadaanko Nordkalkin kiven avulla kuollut merenlahti takaisin henkiin?

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 25.6.2020

Kahdeksan tonnia Nordkalkin kiveä Storugnsista, Gotlannista levitettiin Kolkanlahteen toivossa, että lahti saataisiiin elvytettyä.

John Nurminen -säätiön SEABASED-hankkeen pilotti käynnistyi Naantalissa kesäkuussa, kun kahdeksan tonnia Nordkalkin Gotlannin kiveä levitettiin Kolkanlahteen toivossa, että lahti saataisiiin elvytettyä.

Seabased-hanke arvioi ja etsii keinoja, joilla voitaisiin poistaa mereen jo kertynyttä fosforia. Uusia menetelmiä pilotoidaan pienimuotoisesti ja paikallisesti. Yksi tällainen pilotti käynnistettiin Naantalin Rymättylässä torstaina 11.6

IMG 5300 700

Suomessa helikopterikalkitus ei ole yhtä käytetty metodi kuin naapurimaassamme Ruotsissa.

IMG 5323 700

Gotlannin kivi tuotiin Suomeen tynnyreissä, jotka tyhjennettiin säiliöihin helikopterin noudettavaksi.


Pilotoitavia toimia ovat mm.  fosforin sitominen merenpohjan sedimenttiin kalkkikiven avulla. Nordkalk on lahjoittanut hankkeessa tarvittavan kalkkikiven, joka tulee Storugnsista, Gotlannista. Tätä kiveä pudotettiin helikopterista Kolkanlahdeen 8 tonnia, 100 g/neliömetri. Kolkanlahti valikoitui 67 ehdokkaan joukosta koska koska poukama on niin suljettu, ettei vesi kierrä siellä ja koska sen pohja on jo kuollut, joten kokeilusta ei aiheudu mitään haittaa lahdelle. 
​Tuloksia tästä kohteesta voidaan odottaa kesän lopussa kertoi Irma Puttonen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

IMG 5347 700

SMA toteutti helikopterikalkituksen ammattimaisesti ja tehokkaasti.

Katso video helikopterilevityksestä:


Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.