Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Mitä pitää tehdä saavuttaakseen 5500 tapaturmatonta päivää?

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 3.3.2020

Tiedätkö miten monta vuotta on 5500 päivää? Vastaus: reilut 15 vuotta. Niin kauan on Nordkalkin Kokkolan jauhatuslaitoksella tehty töitä ilman tapaturmia! Päivät tulivat täyteen 1.3.2020.

Kokkola

Kokkolan jauhatuslaitos.

Työsuojelupäällikkö Juha Virolaisen mukaan tämä on ennätys Nordkalkissa ja hyvin harvinaista yleensäkin alalla. Monella muullakin Suomen Nordkalk-paikkakunnilla on tehty Juhan mukaan pitkään töitä ilman tapaturmia: Sipoossa 2010 lähtien, Vampulassa 2014 ja Vimpelissä 2013 lähtien.

Kokkola 700

Mitä pitää tehdä saavuttaakseen 5500 tapaturmatonta päivää, vai pitääkö olla tekemättä mitään? Kokkolassa töitä tekevät Mikael Johnsson ja Jari Niemi ovat yksimielisiä siitä miten tapaturmat vältetään: työt suunnitellaan hyvin etukäteen ja turha kiire jätetään pois. Jarin ja Mikaelin lisäksi jauhatuslaitoksen alueella käy töissä myös kunnossapidon henkilöstöä ja muutakin talon väkeä. Kaikkien toiminta otetaan huomioon päiviä laskettaessa.

Molemmilla on uraa takana Kokkolassa 21 vuotta. Jari löysi itsensä Nordkalkin palveluksesta tutun suosituksen kautta. Nordkalkille haettiin työntekijöitä, ja hän laittoi hakemuksen sisään. Samoihin aikoihin yhtiö tarjosi töitä myös Mikaelille. Sillä tiellä ovat molemmat vielä tänäänkin. Saman työnantajan palveluksessa viihtymiseen ovat vaikuttaneet monipuolinen työ ja hyvä työyhteisö.  

- Viihdyn todella hyvin ja on mukava tulla töihin. Toivottavasti tunne jatkuu seuraavat 20 vuotta vielä, toteaa Mikael. Jarikin toivoo voivansa jatkaa samoissa hommissa eläkeikään saakka. Molempien työnkuvaan kuuluu niin kivensyöttöä, pyöräkuormaajalla ajoa, asiakaspalvelua, näytteiden ottoa ja analyysien tekoa kuin kunnossapitotehtäviä ja prosessinohjaustakin.

Mikä on yli 15 tapaturmattoman vuoden salaisuus? 

Työn mielekkyys ja hyvä suunnittelu, vastaa Jari. Järjen käyttö ja kiireen unohtaminen sanoo Mikael. Myös onnea tarvitaan, arvelee hän. Molemmat Kokkolan miehet tekevät myös turvallisuushavaintoja aina tarvittaessa.

Työturvallisuusasiat ovat muuttuneet Nordkalkissa, kuten alalla yleensäkin, paljon 20 vuodessa. Miesten mielestä Nordkalk on panostanut hyvin työturvallisuuteen: työvaatteet ja -välineet ovat parantuneet vuosien saatossa ja myös laitteet ovat todella hyvin suojattuja nykyään.

- Vuonna 1999 oli farkut jalassa ja lippis päässä, muistelee Mikael. Asu, jossa yksikään nordkalklainen ei tänä päivänä voisi ajatella aloittavansa työvuoroa. Asenteissakin on siis tapahtunut muutoksia.

Onneksi olkoon Jari ja Mikael ja Kokkolan jauhatuslaitos!

Tiina Roine

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.