Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Blogi-teksti: Mistä on suuret sadot tehty?

(info a nordkalk.com), 2.12.2019

Pellolta saatava sato, sen laatu, määrä ja tuotto ovat maatalouden perusta. Hyvän sadon eteen tehdään työtä ja siihen sijoitetaan rahaa. Sadon mukana viljelijälle tulee työstä joko keppiä tai porkkanaa, pettymys tai onnistuminen.

Satomäärissä myös kilpaillaan ja jostain Käytännön Maamiehen arkistoista osui silmään mielenkiintoinen sarja satokilpailutuloksia. Vuonna 2001 kaurakilpailu voitettiin tuloksella 8459 kg/ha ja 2016 voittaja korjasi 8820 kg/ha. Ohralla 9000 kg puhkaistiin jo 90-luvulla ja 2018 voitto irtosi 8586 kilolla. Ennenkin on siis osattu ottaa lajikkeista satopotentiaali irti ja oli yllättävää huomata, että nykyinen voittajataso on sadoissa saavutettu jo kymmeniä vuosia sitten, vaikka lajikkeet, torjunta-aineet ja konetekniikka ovat tänä päivänä aivan toisella tasolla kuin Ahtisaaren aikoina.

Unohda Roope

Vuoden 2001 voittajakaura Roope ei enää juuri paistattele julkisuuden valokeilassa, mutta voittojen takana kaksi tekijää on pysynyt muuttumattomana läpi koko kilpailuhistorian. Tarvitaan innostunut viljelijä ja hyvä maa. Voittajista näkyy rakkaus lajiin ja kaikkien voittosadon tuottaneiden lohkojen peruskunto on ollut hyvä. Pikaisen tarkastelun perusteella pH suunnilleen 6,5 tai korkeampi ja ojitus sekä maan rakenne kunnossa. Ilman kunnollista perustaa täsmäviljely, huippupanostukset ja digiloikka eivät toimi. Kasveja ei voi huijata.

Hyvä peruskunto, toimiva ojitus, hyvä pH ja maan rakenne

Hyvä peruskunto, toimiva ojitus, hyvä pH ja maan rakenne mahdollistavat kohtuullisella panostuksella käytännön huippusadon. Ei välttämättä aina voittotulosta, mutta reippaasti yli keskiarvon ja kannattavasti. Ja silloin, kun perusta on kunnossa, hintapiikkeihinkin voi ehtiä mukaan. Muuten ei.  Sama pätee rehukäytössä. Vain hyvälaatuisella ruualla saadaan hyvä tuotos tai kasvu ja hyvä rehukin kasvaa vain pellon hyvästä peruskunnosta.

LUE BLOGI KOKONAISUUDESSAAN TÄSTÄ

Nordkalk kalkitus

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.