Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Historiallisia tarinoita Munkvikin kylästä ja Nordkalkin alkuajoista

(info a nordkalk.com), 8.11.2019

Nordkalk osallistui Munkvikseuran kulttuurihistorialliseen kirjaprojektiin yhteisen historian kunnianosoituksena. Munkvik – En fantasi med bilder -kirjan julkistamistilaisuus pidettiin 7.11.2019 Paraisten Folkhälsan-talolla. Kirja on myynnissä Booklet -nimisessä kirjakaupassa Paraisilla.

Teksti: Mona Lehtonen
Kuvat: Guy Nordström

Munkvik – En fantasi med bilder -kirja kuvailee Paraisilla sijaitsevan kylän elämää ja tarinat ulottuvat jopa sadan vuoden taakse. Lukukohtaisesti voimme seurata asukkaiden elämää yhtiön ja maailmanhistorian varjossa. Paraisten Kalkki (nyk. Nordkalk) sijaitsee kirkonkylän toisella puolella ja kalkkitehdas tuo monille asukkaille tuloja. Lyhin tie töihin lienee soutaen. Tehtaan piiput tuovat rytmiä elämälle ja työlle sekä turvallisuutta maailmansodan alkaessa.

Kirjailija Dick Karlsson on haastatellut asukkaita, ja heidän kertomuksensa muodostavat historian ydinrungon. Karlsson kuvailee hyvin elävällä tavalla ja henkilökohtaisella tarinankerronnallaan myös sitä, miten tapahtumat olisivat voineet edetä. Kaikki ei aina mene niin kuin olemme ajatelleet, eikä kaikki ole aina sitä mitä luulemme. Muistot ovat muistoja, jotka usein muuttuvat ajan saatossa. Mikä on totta ja mikä tarua?

DSC_0075_C Guy Nordström_700px.jpg

Kuva: Kirjailija Dick Karlsson signeerasi kirjoja julkistamistilaisuudessa.

Jokaisella paikalla on oma charminsa ja Dick Karlsson onkin onnistunut hyvin korostamaan Munkvikin piirteitä ja sen kauneutta. Munkvikseura on julkaissut tämän kirjan, jotta myös muut kylän asukkaat voivat ottaa osaa alueen tarinoihin ja kertoa niiden kauneudesta.

Tämän fantasiateoksen lukemiseen ei tarvitse olla yhteyksiä Paraisilla. Kuka tahansa voi löytää kirjasta samoja yhteyksiä omaan tai vanhempiensa lapsuuteen. Suosittelemme kaikkia lukemaan tämän kirjan, joka kertoo elämästä tehtaan varjossa.

DSC_0076_C Guy Nordström_700px.jpg

Kuva: Munkvikseuran syyskokous.


Historier från byn Munkvik och Nordkalks tidiga dagar

Nordkalk deltog i Munkvikföreningens kulturhistoriska bokprojekt som en hyllning till den gemensamma historien. Boken Munkvik – En fantasi med bilder, lanserades den 7 november 2019 i Pargas Folkhälsanhuset. Boken finns  till försäljning i bokaffären Booklet i Pargas.


Text: Mona Lehtonen
Bilder: Guy Nordström

Munkvik – En fantasi med bilder är en skildring av en by i Pargas under ett sekel. Kapitel för kapitel får vi följa med invånarnas liv i skuggan av boulaget och världshistorien. Pargas Kalk (nuvarande Nordkalk) finns på andra sidan Kyrkfjärden och fabriken ger många invånare en utkomst. Kortaste vägen är att ro till jobbet. Fabrikens pipa ger rytm i livet, arbete och trygghet när världskrigen rasar.

Författaren Dick Karlsson har intervjuat invånare och deras berättelser utgör stommen till historierna. På ett mycket levande sätt beskriver Karlsson med sin personliga berättarstil också hur det kunde ha varit.  Allt blir inte som vi tänkt och allt är inte som vi tror. Minnen är minnen, ofta modifierade. Vad är sanning och vad är sk. fake news?

DSC_0075_C Guy Nordström_700px.jpg

Bild: Författaren Dick Karlsson signerade böckerna vid lanseringen.

Varje plats har sin egen charm och Dick Karlsson har lyckats med att i ord lyfta fram Munkvikens särdrag och skönhet. Munkvikföreningen har gett ut denna bok så att också andra kan ta del av berättelserna och skönheten.

Man behöver inte ha kopplingar till Pargas för att läsa denna fantasi. Vem som helst kan hitta beröringspunkter till sina föräldrars eller sin egen uppväxt. Vi rekommenderar alla att läsa denna bok om livet i skuggan av fabriken.

DSC_0076_C Guy Nordström_700px.jpg

Bild: Munkvikföreningens höstmöte.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.