Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Vuosi rakennekalkituksen jälkeen – Tätä uudestaan, sanoo tyytyväinen asiakas

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 16.10.2019

Thomas Lindroth Kemiönsaaren Gundbyn tilalta kokeili rakennekalkitusta tilallaan viime vuoden elokuussa ensimmäisen kerran. Kalkittavaksi alueeksi valikoitui yksi erittäin savinen alue ja yksi kokonainen lohko, yhteensä noin 11 ha. Rakennekalkkia meni tälle alueelle 100 tonnia.

IMG 3328 550

Keväällä näkyivät ensimmäiset muutokset

- Kun keväällä lähdin äestämään rakennekalkilla kalkittua aluetta, huomasin välittömästi muutoksen maan rakenteessa. Se oli täysin erilainen kuin aikaisemmin. Ennen niin savinen maa valui nyt sormien läpi, se oli muuttunut murumaiseksi ja äestäminen sujui aivan eri tavalla. Näin suuri muutos maan rakenteessa kyllä yllätti minut, kertoo Thomas.

Kasvukauden aikana Thomas ei huomannut mitään eroa rakennekalkitun ja maanparannuskalkittujen alueiden välillä, mutta puintiaika toi mukanaan lisää muutoksia.

Rakennekalkitulta alueelta tuli ihan mieletön ohrasato!

- Rakennekalkitulta alueelta tuli ihan mieletän ohrasato! Tilan ohrasadot ovat ennenkin olleet hyviä, mutta ei tätä tasoa eikä koskaan siltä rinteeltä, joka nyt kalkittiin, iloitsee Thomas.

Puhtaat juurikkaat pussissa, rahat omaan laariin

Tilalla on parhaillaan menossa sokerijuurikkaan nosto. Pellolla on ollut kantavuus- ja saviongelmia, mutta nämä ovat nyt kokonaan poissa vuosi rakennekalkituksen jälkeen.

Thomaksen iloiseksi yllätykseksi maasta nostettavat juurikkaat ovat hyvin puhtaita. Tänä syksynä juurikkaissa on multaa noin 5 % pellolta nostettaessa, kun puhtaus on yleensä keskimäärin 10-12 %. Tämä tietää suoraa rahallista hyötyä Thomakselle, sillä juurikassokeritehdas määrää sanktioita, jos juurikkaissa on paljon multaa. Juurikkaiden puhtaus on seurausta maan rakenteen muuttumisesta. Murumaisesta maasta nostettuihin juurikkaisiin ei jää multa kiinni toisin kuin savimaassa kasvaneisiin juurikkaisiin.

 Rakennekalkituksen hyödyt voittavat haasteet

Tomaksen kokemus rakennekalkituksesta on positiivinen, mutta hän koki prosessin myös vähän haasteelliseksi.

- Kyseenalaistin ensin tarpeen muokata maa kahteen kertaan. Otin yhteyttä Nordkalkin Jan Druggeen ja kyselin asiasta lisää. Drugge selvitti miksi kaksi muokkausta on tarpeen. Rakennekalkitus täytyy suunnitella hyvin etukäteen, sitä ei voi tehdä noin vain parin sadekuuron välillä. Kuorman saapumisen ajankohta pitää tietää, pitää olla aikaa muokata maa kahteen kertaan 48 tunnin sisällä ja ehtiä pestä laitteet heti kalkituksen jälkeen, koska poltettu kalkki voi tarttua koneisiin kiinni.  Meidän rakennekalkittu 11 hehtaariamme oli sopivan kokoinen alue, jonka ehdin hyvin käsitellä annetun aikaikkunan puitteissa, kertoo Thomas kokemuksistaan.

Thomas arvioi rakennekalkituksen hyödyt ehdottomasti haasteita suuremmiksi.

- Tulemme kyllä käyttämään rakennekalkkia tulevaisuudessakin, hän päättää ja lähtee jatkamaan päivän töitä. 

IMG 3326 300

Thomas Lindroth, Gundbyn tila, Kemiönsaari.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.