Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Tuplatuuria kalkkiarvonnoissa

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi, 16.10.2019

Viola ja Henry Södersvedin pellolle Uudenkaarlepyyn Pensalassa levitetty 50 tonnin kalkkierä oli jo toinen pariskunnalle kalkkiarvonnoissa osunut voitto. Arpaonnen varaan ei tilan kalkituksissa ole kuitenkaan jääty vaan peltoja on aina kalkittu säännöllisesti.

”Va’, kuulin Violan vain sanovan puhelimeen, kun Nordkalkilta soitettiin”, kuvailee ruotsia äidinkielenään puhuva Henry Södersved kesän asuntoautomatkalle Ruotsiin tulleen puhelun yllätyksellisyyttä.

Puhelussa Nordkalkin aluepäällikkö Mika Erkkilä kertoi Violan voittaneen täysperävaunullisen kalkkia Nordkalkin Okra-näyttelyssä järjestämässä kalkkiarvonnassa.

”Täytimme siellä molemmat omat arpalipukkeemme ja vitsailimme, että ehkä me voitamme. Kun niin sitten kävikin, olihan se mukava yllätys”, Viola muistelee puhelua.

Henry puolestaan naureskelee, että vaimolla näyttäisi olevan selvästi parempi menestys arvonnoissa kuin hänellä.

”Voitin vuonna 1997 tässä paikallisen maatalouskaupan kalkkiarvonnassa 15 tonnin kalkkierän eli nupillisen levitettynä. Viola pani paremmaksi ja voitti kerralla 50 tonnia eli täysperävaunullisen”, hän vertaillee hymyssä suin.

Nyt palkintona tulleelle 50 tonnin kalkkierälle oli Södersvedin tilalla heti osoittaa levityskohde urakoitsija Ronny Lindholmille. 12 prosenttia magnesiumia sisältävä Nordkalkin Aito dolomiittikalkki levitettiin tilakeskuksen viereiselle sänkipellolle, jolla oli tänä kesänä viljelyssä ohraa.

Pensala02a 800

Nordkalkin aluepäällikkö Mika Erkkilä (vas.) ja urakoitsija Ronny Lindholm vaihtoivat muutaman sanan Henry ja Viola Södersvedin kanssa kalkituksesta ja kalkkiarvontavoitoista ennen kuin Lindholm hyppäsi traktorin puikkoihin.

Kahdesta kalkkiarvontavoitosta huolimatta tilan kalkitus ei ole ollut arpaonnen varassa. Henry korostaa, että perunalla ja ohralla olevia tilan peltoja on kalkittu koko ajan säännöllisesti. Etenkin perunanviljelyssä se oli tärkeää.

”Perunalla pH pyrittiin pitämään noin 5,5:ssä. Magnesiumpohjaista kalkkia annettiin kerralla noin neljä tuhatta kiloa ja sitä täydennettiin perunan tarvitsemalla kalsiumlannoituksella. Viljamailla tähdättiin kalkituksessa pH:ssa 6-7 välille.”

”Nyt kun peruna-alaa on vähennetty, voi peltoja kalkita vähän enemmän ja nostaa niiden pH:ta”, Henry kaavailee. 

Pensala01c 800

Sänkikalkituskeli oli erinomainen, kun urakoitsija Ronny Lindholm levitti 50 tonnia Nordkalkin Aito dolomiittikalkkia Södersvedin tilan pellolle Uudenkaarlepyyn Pensalassa. Södersvedin tilalla on viljelty ohraa ja kasvatettu perunaa, joten peltoja on kalkittu säännöllisesti.

Viljelyssä jo jäähdytellään

Viola ja Henry Södersved sanovat jo jäähdyttelevänsä maanviljelyssä, sillä molemmat ovat eläkeiässä.

Viola jäi jokunen vuosi sitten eläkkeelle päätoimisesta työstään Uudenkaarlepyyn vanhainkodista. Henry on jatkanut viljelyn ohessa vielä puolipäiväisenä Pensalan koulun talonmiehenä.

Tilalla onkin pikkuhiljaa vähennetty viljelyä sekä viljelyalaa vuokraamalla osa pelloista. Jäljelle jääneellä alalla viljellään nyt pääasiassa ohraa sekä jonkin verran perunaa. Tänä vuonna viljelyssä oli myös hieman timotein siementä.

Tilalla suunnitellaan lähivuosina sukupolvenvaihdosta, jossa tilan metsät siirtyisivät tytöistä vanhemmalle ja pellot nuoremmalle.

”Joskushan tämä on lopetettava, kun ikä tulee vastaan. Se on hieno asia, että tytöt ovat kiinnostuneita jatkamaan”, Henry tiivistää pariskunnan tuntemukset.

Peruna oli tilalla aiemmin päätuotantokasvi ja sitä toimitettiin sopimuksella jalostettavaksi naapuripitäjän Jepuan Perunalle sekä tärkkelysperunaksi Lapuan Perunalle.

”Lopetimme sopimusviljelyn muutama vuosi sitten ja vähensimme peruna-alaa. Tänä kesänä perunaa oli enää pari hehtaaria ja sitä toimitetaan pussitettuna lähialueen kauppaan. Ensi kesänä vähennämme peruna-alaa edelleen”, Henry arvelee.

Vastaavasti ohra-alaa on lisätty, koska sillä on varmat markkinat ja tilalla on oma puimuri. Ohra toimitetaan kuivattuna suoraan kylällä toimivalle sikatilalle.

Pensalan kylässä maatalous onkin hyvin voimakasta ja monipuolista, jossa erityispiirteenä on lisäksi voimakas turkiseläintuotanto.

”Myös maamiesseura on erittäin aktiivinen”, Henry sanoo ensin kuusi vuotta sihteerinä ja sitten kuusi vuotta puheenjohtajana toimineena.

Pensala04a 800

Kun Södersvedin tilalla on vähennetty perunanviljelyä ja lisätty ohranviljelyä, pellon pH:ta on tarkoitus nostaa kalkitsemalla vähitellen 6-7:n välille. Nordkalkin Aito dolomiittikalkissa on 12 prosenttia magnesiumia.

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.