Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Nordkalk järjestää vuosittain uusille työntekijöille Suomessa perehdytyspäivän Ruduksen turvapuistoon

Susan Heiskala (info a nordkalk.com), 6.6.2019

IMG_4889_700.jpg

Nordkalkin henkilöstöä perehtymässä turvapuistoon

Nordkalkilla turvallisuus tulee aina ensin. Strategian yksi painopistealue on ”hyvä ja turvallinen työpaikka”. Tämä koskee koko Nordkalkin henkilökuntaa, urakoitsijoita ja kaivosalueilla vierailevia vieraita. Jotta haluttuun 0 tapaturmaa -tavoitteeseen päästään, kutsuu Nordkalk vuosittain uudet työntekijät ja kesätyöntekijät Suomessa viettämään perehdytyspäivää Ruduksen turvapuistoon Espooseen. Tänä vuonna sää helli turvapuistossa vierailleita kun rasteihin saatiin tutustua aurinkoisessa +25 asteen helteessä. Nordkalk piti myös huolen työntekijöiden nesteytyksestä ja tarjosi virvoitusjuomia janoisimmille.


IMG_4916_700.jpg

Turvapuistossa käydään läpi lavastettuja mahdollisia vaaratilanteita, joita kaivosalan yrityksessä kuten Nordkalkissa voi sattua. Vaaratilanteita kuvaavia rasteja on jopa yli 80, ja ideana on saada uudet työntekijät ajattelemaan mahdollisia vaaroja ja toteuttamaan työtään mahdollisimman turvallisella tavalla. Kaikista rasteista voi oppia jotain uutta; oli se sitten turvallisempi tapa työskennellä, paremmat suojavarusteet tai mikä tahansa muu työturvallisuutta edistävä ajatus. Rasteilla näytetään esimerkein, miten vaaratilanteissa ei tulisi missään nimessä toimia, ja mikä taas on oikea työskentelytapa.


IMG_4903_700.jpg IMG_4901_700.jpg

Kuvissa pyöräkuormaaja on ajanut auton päälle, koska ei ole huomannut sokeassa kulmassa olevaa autoa. Tapaturmien minimoimiseksi Nordkalkilla kaikki ajoneuvojen kuljettajat tervehtivät toisiaan kädenheilautuksin, mikä on merkki siitä, että on tullut huomatuksi. Toinen tapa välttää tapaturmia on jättää riittävän pitkät turvavälit muihin ajoneuvoihin.


IMG 4902 700

Kuvassa on rajattu työmaa-alue, jossa on vaarallisia esteitä. Tarpeettomat tavarat ja osat tulee lajitella, kierrättää ja hävittää. Vaaratilanteita voi tapahtua ihan yhtä hyvin toimistolla kuin kaivosalueellakin. Esimerkiksi lattia voi olla liukas, ylimääräisiä esteitä voi olla kulkureitillä tai sormet voivat jäädä oven väliin missä tahansa. Ei tule siis ajatella, että vaaratilanteet koskevat vain tuotantoaluetta.

 

Turvallisuushavainnot ja turvallisuuskäyttäytymisen havainnot

IMG 4932 700

Nordkalk kannustaa työntekijöitään puuttumaan havaitsemiinsa epäkohtiin ja raportoimaan niistä välittömästi ennen kuin käy vahinko. Turvallisuushavainto voi koskea esimerkiksi rikkinäistä laitetta tai työmaalla olevia vaarallisia esteitä. Turvallisuuskäyttäytymisen havainto taas voi olla esimerkiksi huolimaton ja vaarallinen työtapa, jota voitaisiin parantaa, tai työntekijän käyttämät puutteelliset turvavarusteet. Työntekijät pääsevät olemaan mukana turvallisuustyössä ja raportoimaan turvallisuushavaintoja yrityksen sisäiseen järjestelmään. Hyvät ja parannustoimenpiteisiin johtavat havainnot tulevat kuukausittain mainituksi ja palkituksi. Trendi havaintojen suhteen on kuitenkin selkeä: mitä enemmän havaintoja on ollut, sitä vähemmän tapaturmia on sattunut.

 

Take 5

Nordkalkin työterveys ja -turvallisuuspäällikkö Juha Virolainen kannustaa turvallisuusajatteluun ihan kaikessa mitä teemme – ja tämä pätee myös muuhun kuin työelämään. Nordkalkissa vietetään vuosittain työturvallisuusviikkoa ja tänä vuonna toukokuussa pidettyä viikkoa varten suunniteltiin Take 5 for Safety -ajattelumetodi yhdessä viestintäosaston kanssa.  

take5

Take 5 koostuu seuraavista vaiheista:

  1. pysähdy miettimään
  2. tunnista vaaratekijät
  3. arvioi riskit
  4. ota käyttöön varotoimenpiteet
  5. tee työtehtävä turvallisesti

 

Lisätietoja:
Juha Virolainen 
Nordkalkin työterveys ja -turvallisuuspäällikkö
juha.virolainen a nordkalk.com, puh. +358207537622

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.