Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Viljelijöiden valinnanvapaus unohtui vesiensuojelun tehostamisohjelmasta

Anne Foley (info a nordkalk.com), 12.3.2019

Ympäristöministeriö tiedotti eilen 11.3.2019 syksyn budjettiriihessä sovitun vesiensuojelun tehostamisohjelman painopisteistä.

Ohjelmaan on varattu 45 miljoonaa euroa vuosina 2019-2021. Yli puolet rahoituksesta käytetään maatalouden vesiensuojeluun, ja siitä valtaosa menee Saaristomeren valuma-alueen peltojen kipsikäsittelyyn. Rakennekalkin ja kuitulietteen käytöstä vesiensuojelussa käynnistetään tutkimus- ja kehittämishankkeet, mutta viljelijän haettavissa olevaa suoraa tukea ei niille näyttäisi tulevan. 

Pakko myöntää, että olen pettynyt”, kommentoi tilaisuudessa mukana ollut Nordkalkin myyntipäällikkö Jan Drugge. ”Rakennekalkitus on tutkitusti tehokas ja turvallinen keino peltojen fosforivalumien vähentämiseksi, ja lisäksi se nostaa pH:ta ja parantaa satoa, joten se on viljelijän kannalta erinomainen vaihtoehto.” 

Viime kesän vaikea sinilevätilanne nosti vesiensuojelun ja maatalouden ravinnevalumat kansalliseen keskusteluun, johon Nordkalk osallistui kertomalla rakennekalkin ylivoimaisista ominaisuuksista.  Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lupasikin haastatteluissa, että kaikki tehokkaat keinot Itämeren tilan parantamiseksi otetaan samalle viivalle tarkasteltaviksi keskustelua hallinneen kipsin ohella. Tämä ei nyt Jan Druggen mielestä toteudu. 

Tapaan viljelijöitä päivittäin ja olen käynyt lukuisia keskusteluja vesistöpaketista. Moni viljelijä odotti tukea myös rakennekalkin käytölle ja mahdollisuutta itse valita, mitä pellolleen levittää”, toteaa itsekin maata viljellyt Jan Drugge.   

Lisätietoja: Anne Foley
Viestintä- ja markkinointijohtaja, Nordkalk
puh. +358207537101

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.