Lehdistötiedotteet

Arvokkaan wollastoniittimineraalin talteenotto tehostuu Lappeenrannassa

Tiina Roine (info a nordkalk.com), 24.1.2022

Nordkalkin kiertotalousstrategia käytäntöön.

Nordkalk on kehittänyt uuden prosessin jonka avulla harvinaista wollastoniittimineraalia saadaan entistä tehokkaammin talteen Lappeenrannassa. Aiemmin osaksi alueella varastoitavaa rikastushiekkaa päätynyt hienojakoinen materiaali onnistutaan nyt erottamaan osana rikastusprosessia ja hyödyntämään asiakkaiden toiminnassa. Näin toimien kysytyn mineraalin saatavuus paranee ja samalla alueella läjitettävän rikastushiekan määrä vähenee.

09058 0069

”Tämä on niin asiakkaiden, Nordkalkin kuin lähiympäristönkin kannalta win-win-tilanne: Pystymme hyödyntämään tuhansia tonneja mineraalia, joka meni ennen hukkaan ja samalla läjitettävän materiaalin määrä vähenee. Wollastoniittia sisältävää neitseellistä karbonaattikiveä voidaan louhia vain rajallinen määrä vuodessa, mutta kiertotaloustuotteen ansiosta pystymme kasvattamaan tämän kysytyn mineraalin saatavuutta”, sanoo Annica Lindfors, Nordkalkin kiertotalousliiketoiminnasta vastaava johtaja. 

Kiertotalouteen perustuvan wollastoniittituotteen kehittäminen alkoi Lappeenrannassa yli kaksi vuotta sitten, kun Nordkalk oli määritellyt kiertotalouden edistämisen yhdeksi strategiansa painopistealueista. Kehityshakkeessa ryhdyttiin kartoittamaan mahdollisuuksia wollastoniitin talteen ottamiseksi alueella louhittavan toisen mineraalin eli kalsiitin rikastusprosessista.

”Tiesimme, että kalsiitin rikastusprosessissa syntyvä rikastushiekka sisältää kohtalaisia pitoisuuksia wollastoniittia, mutta sen talteenottoa ei ollut aiemmin pidetty mahdollisena. Kehityshankkeessa kartoitimme eri vaihtoehtoja ja nyt - lukuisten koeajojen ja hienosäätöjen jälkeen - olemme päässeet toivottuun tulokseen ja voimme tarjota kestävää kiertotaloustuotetta asiakkaillemme”, iloitsee kehitysinsinööri Hanna Kukkula Nordkalkin Lappeenrannan yksiköstä.

Nordkalkin asiakkaat ovat ottaneet uuden tuotteen mielenkiinnolla vastaan. Tänä päivänä wollastoniitin kysyntä ylittää tarjonnan, ja erityisesti koronapandemian aikana eurooppalaiset asiakkaat arvostavat  sitä, että raaka-ainetta pystytään toimittamaan Euroopasta.

”Eurooppalaisena tuottajana Nordkalkin etuna on jäljitettävä toimitusketju ja lyhyet kuljetusmatkat verrattuna muilla mantereilla toimiviin tuottajiin. Tämän merkitys on korostunut koronapandemian aikana”, kertoo avainasiakaspäällikkö Juuso Hakala. ”Ensimmäiset uuden tuotteen asiakastoimitukset ovat menneet metalli- ja rakennusaineteollisuuteen, mutta kiinnostusta on kaikissa asiakassegmenteissä.”

Nordkalkin kehitystyö wollastoniitin talteenoton lisäämiseksi ei pääty tähän. Seuraavaksi tavoitteena on saada wollastoniittia talteen aiemmin alueelle läjitetystä rikastushiekasta. Yhtiön pitkän tähtäimen tavoitteena on tuottaa jopa yli puolet wollastoniitista kiertotalouden keinoin.

”Tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen. Tutkimme asiaa parhaillaan, ja ensimmäiset tulokset ovat rohkaisevia”, Annica Lindfors sanoo.

Nordkalk on sitoutunut kiertotalouden edistämiseen toiminnassaan. Tavoitteena on kaiken maaperästä louhitun materiaalin hyödyntäminen sekä omien ja asiakkaiden kalkkipohjaisten sivuvirtojen mahdollisimman tehokas hyötykäyttö. Vuonna 2020 yhtiö onnistui hyödyntämään 92,3 % louhitusta materiaalista ja kiertotalouden osuus kokonaismyyntivolyymistä oli 13 %.

Nordkalk on ainoa korkealaatuisen wollastoniitin tuottaja, jolla on oma esiintymä Euroopassa. Harvinaista mineraalia louhitaan ja rikastetaan Lappeenrannassa, josta wollastoniittituotteita lähtee asiakkaille lähes 30 maahan ympäri maailmaa käytettäväksi mm. muovin, maalin ja keramiikan valmistuksessa.


Lisätietoja:
Kiertotalousjohtaja Annica Lindfors, Nordkalk, puh. +358207537335
Avainasiakaspäällikkö Juuso Hakala, Nordkalk, puh. +358207537339
Molempien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi a nordkalk.com.

MEDIATIEDOTE wollastoniitin talteenotto tehostuu 240122
92 kt, päivitetty 24.1.2022

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.