Kalkki on kaikkialla

Kalkkikivi on välttämätön raaka-aine

Teräksistä osaamista

Nordkalkin monipuoliset kalkkituotteet ovat vahvasti mukana, kun rauta muuttuu teräkseksi. Jokaisen terästonnin valmistamiseen tarvitaan yli 50 kiloa poltettua kalkkia. Kalkin avulla muodostuva kuona puhdistaa malmin monen prosessivaiheen kautta metallituotteeksi.

Rautarikastetta pelletoimalla saadaan tasalaatuisia, kestäviä, helposti kuljetettavia ja annosteltavia pellettejä masuuniin. Pelletoinnissa käytetään kalkkikiveä ja kalkkia sideaineena.

Pellettien vaihtoehtona voidaan lisätä malmirikaste masuuniin sintterinä. Sintteriin on sekoitettu kalkkikiveä tai kalkkia.

Masuuniin syötetään pellettejä  tai sintteriä. Lisäksi tarvitaan kalkkikiveä ja koksia. Masuuniin panostetut raaka-aineet sulavat raakaraudaksi ja kuonaksi. Erinomaista raakarautaa saadaan käyttämällä luotettavia rikasteita ja kuonanmuodostajia -  hyviä kalkkituotteita.

Erikoiskalkkituotteilla raakaraudasta poistetaan epäpuhtauksia, kuten fosforia ja rikkiä. Tuotteet ovat poltettua, jauhettua kalkkia, johon on lisätty erilaisia komponentteja, kuten hienoksi jauhettua kalkkikiveä.

Teräksen valmistusprosesseissa sulaan rautaan ja/tai sulatettuun kierrätysteräkseen lisätään fluksi ja poltettu palakalkki. LD-prosessissa teräs tehdään pääosin raakaraudasta ja sähköuunissa kierrätysteräksestä. Sulatuksen aikana kalkki muodostaa kuonan, joka vastaanottaa epäpuhtaudet teräksestä.

Senkkauunissa seostetaan terässula ja säädetään lämpötila. Peitostekalkki muodostaa valusenkan pinnalle uuden pintakuonan, joka toimii myös lämmöneristeenä.

Lopuksi kalkkituotteilla puhdistettu teräs valetaan jatkuvavalukoneessa aihioiksi, jotka jalostetaan edelleen terästuotteiksi.

Oikeanlaisten kalkkituotteiden valinta - olivatpa ne sitten kalkkikiveä eri muodoissa tai poltettua tai sammutettua kalkkia pH-säätökemikaalina - vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka helposti haluttu metallikoostumus prosessissa saavutetaan. Oikealla kalkkituotteella prosessia voidaan hallita ja lopputulokseen päästään pienin kustannuksin.

Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa

Satu Penttinen
Satu Penttinen
Key Account Manager
Pulp & Paper, Metals & Mining

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.