Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Palkintokalkit käyttöön Liljan tilalla Laviassa

Nordkalk (info a nordkalk.com), 21.12.2015

Nordkalkin Kylvätkö vai viljeletkö -syyskampanjassa oli mahdollisuus voittaa hyvinkin hyödyllinen palkinto, rekkakuormallinen maanparannuskalkkia suoraan peltoon levitettynä. Yksi arvonnan voittajista on maitotilallinen Keijo Lilja Laviasta.

Maitotilan arkea

Keijo Liljalla on navetassaan 60 nautaa, joista 20 lypsylehmiä. Keijo viljelee maita molemmin puolin kotikyläänsä. Toisesta päästä löytyy Keijon kotitila, kylän toisessa päässä ovat vuonna 2014 ostetut viljelysmaat. Keijo on toiminut kokopäiväisenä maanviljelijänä vuodesta 1997, mutta maatalon poikana hän on elänyt koko ikänsä viljelijän elämää. Lehmien ja peltojen lisäksi hänellä on hoidettavana myös 100 ha metsää.

Maitotilallisen arkea hallitsevat ne navetassa lypsyä odottavat lehmät. Aamulypsy hoidetaan tilalla normaalisti aamukuuden ja yhdeksän välillä ja iltalypsyn vuoro on neljästä iltaseitsemään.

- Lypsyjen välissäkään ei vain kellahdeta sohvalle lehteä lukemaan ja seuraavaa lypsyä odottelemaan, kuten ihmiset  näyttävät usein ajattelevan, toteaa Keijo. Maitotila sitoo omistajansa koko päiväksi. Tavalliseen työpäivään kuuluu lypsyjen lisäksi muun muassa rehupaalien ja viljan kuljetusta kuivurista navettaan ja kuivikkeitakin tarvitaan päivittäin lisää. Joskus tarvitaan myös eläinlääkäriä, ja siinä saattaa helposti mennä koko päivä.

- Ja jos vaikka vapaata välillä hetki fyysisestä työstä löytyykin, eläimet ja tilanhoito pyörivät mielessä koko ajan. Maataloustyö on elämäntapa, sanoo Keijo.

Viljelijälle lepokin on lomaa

Laviassa on siinä mielessä hyvä tilanne, että lomittajia on melko helppo saada. Kaupunkilainen saattaa ajatella, että viljelijä pitää lomaa milloin haluaa, mutta ihan niin ei sekään mene. Maanviljelijäkin saa pitää vain tietyn määrän lomapäiviä vuodessa (26 pv), ja ne on ilmoitettava hyvissä ajoin etukäteen. Lomapäiviksi lasketaan ne päivät, jolloin viljelijä on oikeutettu käyttämään lomittajaa tilalla. Keijo viettää lomaa konenäyttelyissä käyden ja mökkeillen. 

- Se tuntuu jo hienolta, kun aamusella ei ole pakko nousta lypsylle, vaan voi aloittaa päivän rauhassa pikkuhiljaa, kertoo Keijo. 

Kalkkikuorma tulee tarpeeseen

Keijo osallistui Nordkalkin arvontaan KoneAgria-messuilla lokakuussa. Hän ei itse ensin aikonut arvontakuponkia edes täyttää, mutta kaverin kannustamana kirjoitti nimensä kuponkiin ja pudotti voitokkaan kupongin laatikkoon. 

- Muutamia pienempiä palkintoja olen silloin tällöin voittanut arvonnoista, mutten koskaan mitään näin suurta. Tämä rekka-autollinen kalkkia tuli kyllä tarpeeseen, muuten kalkitus olisi jäänyt tänä talvena tekemättä. Yleensä tälläkin tilalla kalkitus on hoidettu vuosittain, mutta nykytilanteessa, kun jostain pitää tinkiä, kalkitus on yksi säästökohteista, toteaa Keijo. Tilan peltojen pH on keskimäärin kuutosen kieppeillä. 

- Se on kyllä niin, että jos jotain aiot maasta saada, pH:n on oltava kunnossa, sanoo Keijo ja jatkaa kertomalla, että maitotilalla hivenaineet on oltava kunnossa, koska se on tärkeää lehmille, jotta muun muassa poikiminen onnistuu ja vältetään laidunhalvaukset, kertoo Keijo.

Palkintokuormansa hän aikoo tilata pellolle tänä talvena, jos vain kelit sen sallivat. Rekallinen eli noin 40 tonnia kalkkia tulee Keijon pellolle Nordkalkin Vampulan tehtaalta. 

Tilojen tulevaisuus kiinni tuotantohinnoista

- Pienetkin tilat ovat nykyään isoja entiseen nähden, mutta tilakoon pitääkin olla suuri, jotta tilanpito kannattaisi. Tärkeä elinehto tiloille on tuotantohinnat. Jos hinnat nousevat ja tilakoko on riittävä, silloin maanviljelyllä on tulevaisuutta. Nyt katteet ovat hyvin pienet, harmittelee Keijo.

Hän suosittelee maataloudesta uraa miettivää lähtemään alalle mahdollisimman nuorena. Silloin ehtii vielä hahmottaa tulevaisuutta ja miettiä mikä itselle sopii parhaiten. 

Nordkalkin Aito-kalkeilla pellot ja eläinten kalsiumtasot kuntoon

Nordkalk Aito -maanparannuskalkit ovat hienoksi jauhettua kalsiittista tai magnesiumpitoista kalkkikiveä, ja ne nostavat pellon pH:ta nopeasti ja tehokkaasti. Ne soveltuvat peltojen pH:n-nostoon ja toimivat samalla kalsium- ja magnesiumlannoitteena. Runsaan ja laadukkaan sadon varmistamiseksi tavoiteltava viljavuusluokka on "hyvä", joka vastaa karkeilla kivennäismailla ja savimailla pH-arvoa 6,5. 

Maitoa tuottavat lehmät tarvitsevat kalsiumia muun muassa luuston kehittymiseen ja hermoston toimintaan. Kalsiumia lehmät saavat rehukalkeista. Nordkalk valmistaa kolmea karkeudeltaan erilaista rehukalkkia. Rehukalkkien tärkein ominaisuus on korkea kalsiumpitoisuus ja samalla hyvä liukoisuus. 

Lue lisää peltojen kalkituksesta ja rehukalkeista Nordkalkin nettisivulta. 

Käytä kätevää kalkkilaattoria peltojesi kalkitustarpeen laskemiseen. 

Tiina Roine 

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.