Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Pelastuskoirat harjoittelivat Sipoon kaivoksessa

Nordkalk (info a nordkalk.com), 29.6.2015

Helsingin etsintä- ja pelastuskoirien hälytysryhmä piti kuukausittaisen hälytystä simuloivan harjoituksensa kesäkuussa Nordkalkin Sipoon-tehtaalla. Tehtävänä oli löytää kaivokseen loukkuun jääneitä työntekijöitä ja tehdasalueelle luvatta tunkeutuneita henkilöitä.

Koiran löytämä "tunkeutuja" eli maalimies Essi Rinne, harjoituksen järjestäjä Matti Keurulainen sekä Virve Lipsanen ja Ledi.

"Missä? Missä on?" kannustaa Virve Lipsanen Ledi-koiraansa, joka nuuhkii ilmaa kuono pystyssä. Ledi on saanut hajun ihmisestä ja puskee innokkaasti eteenpäin niin lätäköissä kuin jyrkillä ritiläportaillakin. Hyvä pelastuskoira on peloton, ketterä ja sopeutuvainen.

"Etsintätilanteissa olosuhteet ovat yleensä vaativat, on pimeää, vaikeaa maastoa, vettä. Kaivos- ja tehdasympäristö on poikkeuksellisen haastava, mutta on mukava nähdä, että koiraa se ei haittaa", sanoo Virve. Koulutettu koira tekee työtään ilolla, sillä se tietää, että lopussa odottaa palkinto, löydetyn ojentama lelu tai makupala.

Tositilanteissa Virve on ollut kymmenisen kertaa, Ledi puolivuotisen hälytyskoirauransa aikana muutaman kerran. Kun joku katoaa tai raunioista etsitään ihmistä, viranomaiset voivat kutsua vapaaehtoisista koostuvan hälytysryhmän apuun. "Tällä harrastuksella on oikeasti merkitystä, ja siinä oppii koko ajan niin arjen turvallisuudesta kuin uusista paikoistakin", sanoo Virve, jolla on takanaan noin kahdeksan vuotta pelastuskoiratoimintaa.

Jonna Kannistolle harrastus on uusi. Kotona on koiranpentu, josta on tarkoitus kouluttaa pelastuskoira, ja samalla oppia itse. Harjoituksessa Sipoossa Jonna toimii "maalimiehenä": hänet jätetään maan alle pilkkopimeään ja viileään kaivokseen odottamaan, että koira löytää hänet. Se käy onneksi äkkiä, sillä kaivos osoittautuu koirille helpommaksi paikaksi kuin laaja piha-alue tehdasrakennuksineen.

Harjoituksessa oli mukana useita nordkalklaisia varmistamassa, että kaikki sujuu turvallisesti. Tytyri-Sipoon yksikönpäällikkö Janne Lindström piti harjoitusta erittäin hyödyllisenä myös nordkalklaisten näkökulmasta: "Harjoituksessa vetovastuu siirtyi meille, kuten se siirtyisi tositilanteessakin. Jouduimme oikeasti miettimään,  miten pidämme yhteyttä, mistä löytyy pelastuskartat etsijöille yms. Harjoituksen yhteydessä teimme monia turvallisuushavaintoja, joista otamme opiksemme."

Geologi Annika Nyström tekee osan työstään maanalaisessa kaivoksessa. Hän ilahtui harjoituksesta: "Jos joskus syystä tai toisesta jään jumiin kaivokseen, ei ole mitään hätää, nyt kun olen nähnyt kuinka hyvin pelastuskoira löytää kadonneen ihmisen".

Anne Foley

Maan alla etsittiin loukkaantuneita työntekijöitä. Koiranohjaajana Tuuli Söderström ja kartturina Minna-Ella Aaltonen (Kuva: Timo Uola)

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.