Uutiset ja julkaisut

Lue viimeisimmät uutiset Nordkalkista

Samppanjakokeilu jatkuu − Raikasta ja kevyttä samppanjaa Tytyrin kalkkikaivoksesta

Susan Heiskala (info a nordkalk.com), 13.5.2019

Samppanjatalo Charles Heidsieck'n kanssa aloitetusta yhteistyöstä tulee kuluneeksi vuosi ja on tullut aika maistaa ensimmäistä Tytyrin kalkkikaivoksessa kypsynyttä samppanjaerää Grand Champagne 2019 -tapahtumassa. Charles Heidsieck’n kellarimestari Cyril Brun, maahantuontiyritys Interbrands Wines & Spirits Finland Oy ja MTV vierailivat Tytyrin samppanjakellarissa 10.5.2019.

Tytyrin samppanjat (2)

Nordkalkin samppanjakellari Tytyrin kalkkikaivoksessa

Vuosi sitten Nordkalk aloitti yhteistyön ranskalaisen samppanjatalo Charles Heidsieck’n kanssa, kun Tytyrin kalkkikaivokseen, Lohjalle, tuotiin ensimmäinen 30 pullon erä ranskalaista Charles Heidsieck Brut Réserve -samppanjaa. Viisivuotisen kokeilun aikana on tarkoitus testata suomalaisen kalkkikaivoksen soveltuvuutta samppanjan jälkikypsytykseen tuomalla vuoden välein 30 pullon erä ranskalaista samppanjaa Tytyrin samppanjakellariin ja vertailemalla sitä Ranskassa kypsytettyyn samppanjaan.  Samppanjatalo kypsyttää vielä tänäkin päivänä samppanjansa vanhoissa roomalaisajoilta peräisin olevissa kalkkikellareissa noin 30 metrin syvyydessä Reimsissä. Nordkalkin Tytyrin kalkkikaivoksessa sijaitseva samppanjakellari on 170 metrin syvyydessä ja lämpötila on noin 4,5 astetta, mutta olosuhteet ovat muuten hyvin samanlaiset kuin Ranskassa. "Lohjalla kalkkikivi on marmorityyppistä ja jopa vanhempaa kuin Ranskan liitumaisempi kalkkikivi", kertoo geologimme Håkan Pihl.  

Tytyri samppanja 3 IMG_4684_700.jpg

MTV kuvaamassa pätkää illan uutislähetystä varten

Maahantuojayritys Interbrands Wines & Spirits Finland Oy, samppanjatalo Charles Heidsieck’n kellarimestari Cyril Brun sekä MTV pääsivät vierailemaan Tytyrin samppanjakellariin 10.5.2019. Interbrands Wines & Spirits Finland Oy:n edustaja Jaana Virkki kuvailee projektia varsin ainutlaatuiseksi, koska olosuhteet ovat lähes samanlaiset kuin Ranskassa; nyt ollaan vain vähän kylmemmässä ja huomattavasti syvemmällä.  

Idea lähteä mukaan koko projektiin syntyi lounaalla Reimsissä, kun suomalainen ystävä kertoi Brunille ja Virkille vierailleensa Tytyrin kalkkikaivoksessa. Kellarimestari Brun innostui asiasta ja totesi, että tämä on juuri sitä, mitä ollaan hakemassa: kokeillaan miten samppanja kypsyy pohjoisissa olosuhteissa. Pian he ottivatkin yhteyttä Nordkalkiin ja projekti lähti käyntiin.

Tytyri samppanja 4 Cyril Brun ja Raija Kantomaa2_700.jpg

MTV:n uutistoimittaja Raija Kantomaa ja kellarimestari Cyril Brun samppanjakellarin edustalla

Kellarimestari Cyril Brun on todella innoissaan kokeilusta: ”Ihmiset ovat todella kiinnostuneita tästä ja haluavat kuulla, miten pohjoiset olosuhteet ovat vaikuttaneet samppanjan jälkikypsymiseen. Myös Tytyrin kalkkikaivoksen rooli samppanjan säilytyspaikkana kiinnostaa monia.” ”Kaikki alkoi lähes tulkoon vitsistä, mutta nyt kysymyksessä on tieteellinen koe.”

Tytyri samppanja 2 IMG_4689_700.jpg

Toinen erä samppanjapulloja pääsi kellariin

Ensimmäinen vuosi on nyt vierähtänyt ja Tytyrin samppanjakellariin tuotiin toinen 30 pullon erä ja osa ensimmäisen erän pulloista vietiin maisteltavaksi Grand Champagne 2019 -tapahtumaan, joka järjestettiin Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla 9-11.5.2019. Grand Champagne -tapahtumassa maisteltiin asiantuntijoiden johdolla tunnettuja samppanjaklassikoita sekä harvinaisempia herkkuja. Nordkalkin Tytyrin kalkkikaivoksessa kypsynyttä Charles Heidsieck Brut Réserve -samppanjaa päästiin maistamaan tapahtuman kahtena eri päivänä ja se sai erittäin hyvän vastaanoton: samppanjaa kuvailtiin raikkaaksi ja kevyeksi. Pohjoismaiset olosuhteet olivat kohdelleet samppanjaa hyvin, mutta kylmistä ja syvistä olosuhteista johtuen samppanja oli kypsynyt hitaammin Tytyrin samppanjakellarissa kuin Ranskan Reimsissä. Kellarimestari Cyril Brun odottaa jo innolla ensi vuoden maistajaisia ja suunnitelmissa on myös laajentaa samppanjavarastoa Tytyrin kalkkikaivoksen syvemmille tasoille. 


Lue lisää:  
MTV: Ranskalaista samppanjaa kypsytetään Lohjan kalkkikivikaivoksen uumenissa – kellarimestari Cyril Brun suunnittelee vitsistä alkaneen kokeen laajentamista

MTV: Samppanja kypsyy lohjalaisessa kellarissa – MTV Uutiset vieraili 175 metrin syvyydessä sijaitsevassa kuohuviinikaivoksessa

Grand Champagne 2019 

Lisätietoja:
Jaana Virkki, +358 50 325 5239, +358 (0)9 6829 310, jaana.virkki​@interbrands.fi
Anne Foley, +358 (0)20 753 7101, +358 (0)40 7040 548, anne.foley​@nordkalk.com

Interbrands Wines & Spirits Oy on vuonna 2005 perustettu alkoholijuomien maahantuontiliike, joka kuuluu kaikissa Pohjoismaissa ja verovapailla markkinoilla toimivaan Interbrands Nordic -ryhmittymään. Suomessa yritys tarjoaa asiakkailleen laadukkaan, jatkuvasti kehittyvän tuoteportfolion ja monipuolisesti alkoholibisneksessä ansioituneen henkilökunnan ammattitaidon. www.interbrands.fi

Champagne Charles Heidsieck on tällä hetkellä yksi maailman arvostetuimmista samppanjamerkeistä. Vuonna 1851 perustetun samppanjatalon omistaa nykyisin Decoursin perhe, joka tunnetaan ranskalaisen käsityön vaalijana ja ranskalaisten luksustuotteiden valmistajana. Suomeen talon samppanjat rantautuivat vasta parisen vuotta sitten, mutta miellyttivät oitis suomalaisia viininystäviä: vakiosamppanja Charles Heidsieck Brut Réserve voitti mm. Vuoden Viinit 2016 – kilpailussa ja Viinilehti valitsi sen Vuoden Samppanjaksi. www.charlesheidsieck.com

Nordkalk Oy Ab toimittaa kalkkikivipohjaisia tuotteita lukuisille teollisuudenaloille kuten sellu- ja paperi- sekä kaivos- ja terästeollisuudelle, rakentamiseen ja kemianteollisuudelle. Kalkkikivipohjaisten sovellusten avulla parannetaan ilman ja veden laatua ja lisätään viljelysmaan tuottavuutta. Nordkalkilla on toimintaa yli 30 paikkakunnalla Itämeren ympärillä, Keski-Euroopassa, Norjassa ja Turkissa. Yhtiön palveluksessa on 1000 henkilöä, ja vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 300 milj. euroa. Nordkalkin omistaa suomalainen perheyritys Rettig Group. Tytyrin kalkkikivikaivos on yksi Nordkalkin kolmesta maanalaisesta kaivoksesta. Tunneleita kaivoksessa on yli 60 kilometriä, joista syvimmät 350 metriä maan pinnan alla. Tytyrin tuotantoon kuuluu myös kalkkikiven jauhatus, poltto kalkkiuunissa ja kalkin sammutus. Tytyrissä valmistetaan tuotteita paperi- ja rakennusteollisuuden, ympäristöhoidon sekä maatalouden tarpeisiin. Kaivos tuottaa kalkkikiven lisäksi Lohjan kaupungille pohjavettä, ja kalkkiuunista johdetaan ylijäämälämpöä kaukolämpöverkkoon. Tytyrissä toimii Lohjan kaupungin ylläpitämä Elämyskaivos ja vanhoissa kaivoskuiluissa KONE Oyj:n hissilaboratorio. www.nordkalk.fi

Kalkkikivialan edelläkävijä

Nordkalk on  kalkkikivialan  johtava yritys kotimarkkinoillaan. Toimitamme välttämättömiä raaka-aineita lukuisille teollisuudenaloille, ja sovelluksillamme turvataan puhdasta ilmaa ja vettä sekä viljelysmaan tuottavuutta.